Expo Antwerpen koekenstad in de Stadsfeestzaal

In de Stadsfeestzaal in Antwerpen kan je sedert 5 maart het verhaal van de melocake en ook van andere Antwerpse koekjes ontdekken. De melocake is sterk verweven met Antwerpen en met de koekjesfabriek De Beukelaer (later, na enige fusies, Mondelez in Herentals). E├ęn van de blikvangers op de tentoonstelling is een reuzemelocake van 1,1 kilogram, die ook te winnen is. Het Antwerps handje is minder oud, maar heeft ondertussen een ware veroveringstocht gemaakt en tal van aanbidders gekregen onder de illustratoren. Aan de chocladeweek en de pateekesweek van 5 tot 14 maart 2021 nemen tal van chocolatiers en banketbakkers deel.

De “negerzoen” is ouder dan het “Antwerpse handje”. Deze chocolade koek werd voor het eerst gemaakt in Montreal/Canada aan het begin van de 20e eeuw. Oorspronkelijk werd het alleen in ambachtelijke ateliers gemaakt. Wegens succes lanceerde De Beukelaer in de jaren 1930 een eigen versie: het zachte koekje.Sinds 2000 was er in Europa nogal wat commotie omtrent de naamgeving. Negerinnetetten werden melocakes, Negerk├╝sse veranderden in Schokok├╝sse of Schaumk├╝sse, Franse T├¬tes de n├Ęgre werden Bisous de Mousse, Engelse Negro kisses werden Angel Kisses en Finse Neekerin suukot werd Brunberg suukot.De melo-cake van De Beukelaer is het eerste Europese merk voor dit koekje.
Super grote melocake

Reuze melocake

In de Stadsfeestzaal is nu een groot exemplaar te bewonderen, een melocake van 1,1 kilogram, gemaakt door patissier Herman Janssens van Manus in Brasschaat. “Zo’n groot exemplaar is niet makkelijk om te maken”, zegt De Lombaerde. “Een melocake is heel broos, want als het schuim begint te zakken binnenin, is er geen draagbasis meer voor de chocolade die eromheen hangt. Dan zakt alles in elkaar.” Voor wie het zich zou afvragen: de grote melocake is goed voor 5.368 kilocalorie├źn.

Antwerps Handjes

Waarom wordt het Handje geassocieerd met de stad Antwerpen en wat deed Jos Hakker in 1934 met dit symbool? Aan het eind van de jaren 1930 werd ook een chocoladen versie gecre├źerd. Deze kleine handjes zijn erg populair gewordenÔÇŽ. Sinds 2014 hebben illustratoren hun talenten losgelaten op de handvorm. Meer dan 160 Belgische en internationale kunstenaars hebben de Antwerpse hand ge├»llustreerd rond het thema vriendschap.


Koekjes uit Antwerpen – Expo 2021 – Antwerpen Koekenstad

Nog tot 27 maart kan je je verlekkeren in de Stadsfeestzaal. Dinsdag tot en met zaterdag: van 10u tot 17u Meer info: https://www.antwerpenkoekenstad.be/expo-2021/#pateekesweek#chocoladeweek#proeverweek
Pateekesweek en chocoladeweek vallen dit jaar samen.
Bron: VRT, antwerpenkoekenstad.be