Franse broodverkopers uit Puy-de-Dôme verplicht om één dag per week te sluiten

Op vrijdag 15 maart heeft de arrondissementsrechtbank van Clermont-Ferrand (Puy-de-Dôme) een wekelijkse sluitingsdag bevolen aan 25 winkels in het departement die zeven dagen per week brood verkochten. Het sinds 1997 van kracht zijnde prefectorale decreet wordt niet nageleefd.

Het vonnis werd op vrijdag 15 maart gewezen door de regionale rechtbank van Clermont-Ferrand in de regio Puy-de-Dôme: de broodprofessionals moeten minstens één dag per week sluiten.

Dit is echter reeds voorzien in een prefectoraal decreet dat sinds maart 1997 van kracht is. Maar 25 merken in de afdeling respecteren het niet en blijven 7 dagen per week open. De CGT-vakbond wijst de CGT in kort geding toe dat zij nu op straffe van een boete aan de wet moeten voldoen.

25 betrokken bakkerijen, d.w.z. 30 verkooppunten

Het Hooggerechtshof heeft in zijn vonnissen bepaald dat “industriële bakkerijen en bakterminals moeten voldoen aan de bepalingen van het prefectoraal besluit”. Het beveelt daarom aan: “een wekelijkse sluitingsdag voor vijfentwintig winkels in de afdeling die zeven dagen per week brood verkopen in 30 verkooppunten”.

“Het prefectoraal decreet wordt door 92% van de beroepsgroep gerespecteerd, zodat we 8% fraudeurs hebben. We vechten 7 dagen per week en 24 uur per dag tegen de ultraliberale driften van het werk. De betrokken bedrijven zijn voornamelijk supermarkten, hypermarkten en bakterminals, omdat ambachtelijke bakkerijen zich aan dit decreet houden”, legt Christophe Boucheix, assistent general secretary van CGT commerce 63, uit. Vervolgens voegt hij eraan toe: “Een baan die in de supermarktdistributiesector wordt gecreëerd, komt overeen met het verlies van vijf banen in kleine lokale winkels”.

Bron: francinfo

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.