Geschiedenis van Gentse bakkerij Bloch gaat niet verloren

Het zijn historica Tina De Gendt en journalist Karel Van Keymeulen die het verhaal van de bakkersfamilie Bloch verzamelden door middel van talrijke interviews en research in het familiearchief van de familie Bloch. De initiatiefnemer was evenwel theatermaker Luk De Bruyker.  Hij wilde het verhaal van de joodse en Gentse familie gieten in een poppentheaterstuk. Beide projecten zullen eind dit jaar het levenslicht zien!

Luk de Bruyker vertelt in hln:  “De belangrijkste prikkel voor dit project was de publicatie van een kookboek met de recepten van de familie Bloch drie jaar geleden. Ik vond het jammer dat de familie enkel in die vorm van een receptenboek de geschiedenis zou ingaan. Ook de huidige parallellen tussen de “nazi-jacht op de Joden en de huidige vluchtelingenstroom vormden een trigger.”

90 jaar oud

Bakker Jacques Bloch is ondertussen  90 jaar oud. Hij is nog steeds helder. “ik herinner mij nog dat de oorlog op vrijdag uitbrak. Papa en mama beslisten om naar Engeland te vertrekken. Vier dagen later vertrokken we naar Oostende. Eerst wilden we een taxi nemen – wat niet lukte- daarna namen we de tram en trein die ons tot in Adinkerke (waar nu Plopsaland is) bracht.  Vandaar ging het via Calais en Parijs naar Bordeaux in het zuid-westen van Franrkijk. “In Bordeaux kregen we van de Portugese consul een visum voor Portugal. En vandaar zijn we met de boot naar New York vertrokken. Als kind vind je dat eigenlijk allemaal best wel spannend”, vertelt Jacques Bloch. “Pas later besef je de impact ervan.”

Opnieuw veel vluchtelingen

“Helaas zijn er vandaag opnieuw veel vluchtelingen in de wereld. Met alle tragische gevolgen van dien, zoals onlangs nog aan de Mexicaanse grens met de USA, waar een papa en zijn dochter het leven lieten.  Toen de Syrische vluchtelingen een aantal jaren geleden hun vlucht aanvingen, kwam alles uit mijn jeugd bij mij terug naar boven en moest ik huilen als een klein kind.”

Over de Joodse familie Bloch, hun relaas en geschiedenis verschijnt in oktober bij Lannoo een boek. Het poppentheaterstuk ‘Jood … en fier’ gaat in november in première.

bron: hln en Het Nieuwsblad

Foto: wikimedia commons

Lees ook over de nieuwe Bloch in Gent

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.