Bakkersatelier van Himschoot verhuisd

Himschoot verplaatste midden zomer 2019 zijn atelier vanuit de Groentemarkt in Gent naar Dok Noord. Een hele verbetering voor zijn medewerkers. In de binnenstad was het behelpen, nu kunnen ze rekenen op een state-of-the art- machinepark en heel veel ruimte.

“Niemand wilde meer in de kelder aan de Groentemarkt werken. Een twee meter lange man kon niet eens rechtop staan in het atelier van Himschoot”. Daarom hebben we die verplaatst naar het winkelcentrum Dok Noord, waar ook een winkel en een verbruikzaal zijn, maar volgens zaakvoerder Ward Verheyen blijft alles toch grotendeels bij het oude. De winkel aan de Groentemarkt blijft zoals hij de laatste 100 jaar was…

Het was de voedselinspectie die de Himschootse bakkerij niet langer toeliet om brood en gebak te bakken in de kelder onder de winkel aan de Groentemarkt. “Het was niet meer mogelijk”, zegt Ward Verheyen. “Het atelier was slechts 30 vierkante meter groot. Zeven mensen werkten er dag in dag uit. In de zomer was het soms 50 graden. De medewerkers moesten om de 15 minuten naar boven gaan om even op adem te komen. Ze kregen echt wel gezondheidsproblemen. En dan spreek ik nog niet van de patsserieafdeling. Daar was het als zo benepen als in een kruipkelder”.

Oude receptuur blijft behouden

Het nieuwe gebouw in het winkelcentrum Dok Noord is een verademing voor de medewerkers. De werkplaats is uitgerust met een state-of-the-art machinepark. “Het is niet te vergelijken met de oude bakkerij aan de Groentemarkt. Dankzij de glazen wand kunnen de consumenten in de lounge het werk in het atelier volgen. “Dezelfde smaak bekomen? Dat is niet mogelijk”, weet Ward. “Een plaats waar 100 jaar lang gebakken werd, laat nu eenmaal zijn geur en smaak achter.”

Muren die smaak en geur bepalen

Ward vertelt: “Die identieke smaak bekomen? Dat lukt niet als je verhuist. In de oude kelder was er een bakkerij sinds 1880. De kaneel, gist en meel zaten als het ware in de muren. Er was een andere luchtvochtigheid, andere temperaturen… Brood is nog steeds een natuurproduct. Maar mijn team en ik doen ons best om zo dicht mogelijk bij het vorige resultaat te blijven.

www.bakkerijhimschoot.be

Er zijn nu drie winkels in het nieuwe atelier: Dok Noord, Groentenmarkt en een derde winkel in Sint-Martens-Latem.