Het Beste Gebak van Gent tot New York -Wereld Bakboek

Het beste Gebak van Gent tot Tokyo, van Bloch, geschreven door Stefan Elias. “Wererld Bakboek” is een ideaal boek voor amateur-patissiers maar misschien ook wél interessant voor alle professionals.

Stefan Elias werkte 20 jaar voor de legendarische bakker Bloch uit de Veldstraat te Gent, zelfs als chef de laatste jaren. Bloch is nu wel al een tijdje gestopt, maar Elias is zijn leermeester niet vergeten. Elias vertelt: “In 2011 vroeg ik hem of ik een boek over zijn recepten mocht maken. Hij was vereerd met mijn vraag. In 2016 publiceerde ik bij uitgeverij Kannibaal het eerste boek: Het Belgische Bakboek. Het Wereld Bakboek is daar nu een logisch vervolg op.

De hele wereld in gebak

Stefan Elias woonde vele workshops bij, waarbij hij banketbakkers uit de hele wereld leerde kennen. Wereld Bakboek is een prachtige reis doorheen verschillende steden, zoals Wenen, New York en Tokyo, met zijn cinnamon rolls (kaneelbroodjes), Shokupan, Kouign Amann, Gugelhopf en Babkallah met klassiekers als Nederlandse appeltaart, Franse Tartantaart en Gentse bolussen. Er is zelfs een recept voor een Cronut, een charmante samensemlting van croissant en donut, uitgevonden door de Frans-Amerikaanse banketbakker Dominique Ansel. Dit is natuurlijk een privé-versie van Bloch/Elias want het originele recept is geheim en gepatenteerd. Veel recepten zijn door Elias tot eigen creaties verwerkt, zoals het Mouna-gebak dat hij met citroenschil bereidt en de Krachel waarbij hij geen sesam als garnering gebruikt. Elias werkt met een aantal basisrecepten voor het hele boek. Hij gebruikt ook de basisdeeg voor brioche voor vele andere recepten.

Indeling

Elias verdeelt zijn boek in 5 categorieën, van brioches en koffiekoeken over zoete broden en taarten tot hartig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza. “Er is ook een hoofdstuk gewijd aan basisrecepten. Omdat je er tot 150 verschillende soorten taarten van kunt maken, is dit bijzonder leerzaam voor de amateur-patssier!

Stefan Elias

Wereld Bakboek

Uitgeverij Kannibaal

271 blz. € 39,50


.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.