Het feestvarken in miniatuur op de taart? Het kan bij bakkerij Vandenberghe in EgemEen miniatuurversie van jezelf als – letterlijk – de kers op de taart? Dat kan bij bakkerij Vandenberghe in Egem. Ter gelegenheid van zijn 60-jarig bestaan heeft de bakker Hein een 3D-gezichtsscanner gebruikt om een bijzonder originele verjaardagstaart te maken (zie foto boven).

Scanners en 3D-printers zijn niet nieuw, maar volgens Hein Vandenberghe is dit de eerste keer dat deze technologie in de bakkerijsector wordt gebruikt. Gezichtsscanners bestaan al heel lang, zelfs buiten de medische wereld. Hein en zijn vrouw Evelyn kwamen ze voor het eerst tegen tijdens een reis naar Kreta in 2019. “In het hotel waar we verbleven, kon ik een 3D-gezichtsscan laten maken,” zei hij. Twee dagen later, zou hij een zeven-inch silhouet van zijn eigen gezicht ontvangen. Dus heb ik er een laten maken met een bakkersmuts en een wit bakkerspak,” legt Hein uit. “Zo is het allemaal begonnen.”

370 ‘mogelijke’ lichamen

Het verband met taarten was snel gelegd. “Vroeger versierde ik kindertaarten met plastic speelgoed. Ik heb jarenlang kindertaarten versierd met plastic speelgoed. Een beeldje met het gezicht van de jarige op de taart zou nog leuker zijn , dus nam ik contact op met het bedrijf dat de beeldjes op Kreta maakte. Daarna hebben we het idee laten rijpen om het op onze 60e verjaardag voor het eerst aan de wereld te presenteren. Klanten kunnen kiezen uit 370 verschillende lichamen, zoals een superheld, een prinses, een voetballer, een ridder, een eskimo, een indiaan, een danser, een sprookjesfiguur, een astronaut, de kerstman, een tennisster en zelfs een bakker. Zo werd onlangs in de winkel een taart geplaatst met beeldjes waarop de gezichten van onze werknemers staan afgebeeld.”

Ongelooflijk

De beelden zijn gemaakt van een soort harde pasta die op plastic lijkt. Ze zijn niet eetbaar, maar ze zijn een leuk souvenir voor kinderen. Als je ze wilt hebben, moet je ze ruim van tevoren bestellen, want de bakkerij zelf heeft geen 3D-printer. “Het scannen gebeurt hier, coronaproof en op afspraak, waarna ik de gezichtsgegevens doorstuur naar een bedrijf in Nederland. Dat bedrijf drukt de beelden af en stuurt ze naar Egem, wat enige tijd in beslag neemt, zodat het scannen minstens zestien dagen voor de dag van de afhaling van de taart moet gebeuren.”

Prijzen

Dan blijft nog de vraag van de prijs van zo’n speciale taart. “Een taart voor acht personen met een 3D-afbeelding is verkrijgbaar vanaf 75 euro. Hoewel er minder bestellingen zijn vanwege de pandemie.

Hoewel de coronacrisis de bestellingen heeft verminderd omdat de mensen nu in kleinere kringen moeten feesten. Maar dat betekent niet dat ouders geen zin meer hebben om van een lekker stuk taart te genieten of hun kinderen te verrassen. Sommige klanten bestellen zelfs twee of meer stukken taart voor kleinere verjaardagsfeestjes.”

Voor meer informatie, zie www.bakkerijvdb.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.