Jekerbrood, een biologisch brood uit de streek van Kanne

Bakker en patissier Roland Smets kreeg een vraag van de lokale landbouwer Reinier Hoon: of hij brood wilde bakken met de tarwe geteeld in de lokale Jekervallei? “Graag” antwoordde die en sedertdien is er op zaterdag biologisch brood te verkrijgen, geteeld in de onmiddellijke omgeving van de bakkerij. De tarwe van de Hoeve Nekum (even verderop in Nederland) wordt in de Smokkelmolen gemalen.

Op zaterdag is er op het Statieplein in Kanne markt. Daar verkoopt Reinier Hoon, de initiatiefnemer achter dit lokale Jekerbrood, zijn eigen geteelde producten. Maar sedert kort biedt hij ook biologische brood aan, gemaakt van tarwe uit de onmiddellijke omgeving.

Reinier Hoon is een biologische teler met een graad in de politieke filosofie. Hij is gefascineerd door de aarde en moeder Natuur. Voor zichzelf kiest hij alleen voor gezonde en lokale producten, die hij het liefst zelf kweekt. “Ik geloof dat iedereen recht heeft op gezond, lekker en vers voedsel uit de omgeving”, zegt Hoon. “Ik wil werken aan een voedselsysteem dat het evenwicht tussen mens, dier en milieu herstelt,” zegt hij.

Reinier vond een gelijkgestemde in de Nederlander Math Bollen van Hoeve Nekum, iets verderop in het Jekerdal. Die verklaarde zicht bereid om lokale tarwe te verbouwen. Dit vormde de start van het lokale Jekerbrood. “Meer dan 80% van onze tarwe wordt geïmporteerd uit de VS en Rusland, Polen en Frankrijk en is bestemd voor diervoeding”, zegt boer Bollen. “Biologische tarwe leent zich uitstekend om brood mee te bakken. Het levert iets minder op dan andere rassen, maar is zeer voedzaam en heeft betere bakeigenschappen.”

Na het oogsten en drogen wordt het graan gemalen in de “Smokkelaarsmolen”, een eeuwenoude watermolen aan de Jeker die dateert uit de 14e eeuw. “Hier wordt het graan, net als vroeger, tussen zware molenstenen geplet tot een fijn meel”, legt molenaar Hans van der Staay uit.

Volkoren

Baker Roland Smets levert het eindproduct, nl. Jekerbrood. “Het is een zeer smakelijk volkorenbrood met een knapperige korst, gemaakt van het lokale meel met enkel water, zout, boter en zuurdesem – zonder toegevoegde gist, kleur- of smaakstoffen”, legt de bakker uit.

Het brood kan je exclusief verkrijgen op de bio markt op zaterdag bij Reinier Hoon, maar ook bij bakkerij Smets op bestelling (enkele dagen vooraf bestellen, graag).

1 Comment

  1. De titel van dit artikel is misleidend. Er kan en mag echt geen sprake zijn “biologisch” als dit ook niet zo is. De heer Bollen uit Maastricht teelt géén biologische tarwe.
    ( ik heb hierover telefonisch contact met hem gehad).
    Onze Vereniging Bio-Logisch-Limburg promoot uiteraard graag biologische producten en teelten maar is er ook alert op als er misleidende informatie over biologisch in het nieuws komen als verkoopstrategie.
    Aanpassing van dit artikel is dan ook dringend gewenst, de consument heeft recht op eerlijke informatie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.