MoMade opent nieuwe shop in Wijnegem

Mo toont een selectie van vers gebakken cupcakes in zijn gloednieuwe shop in het winkelcentrum van Wijnegem. “Ik hoop deze zomer ook in Brussel voet aan wal te krijgen”, zegt de ambitieuze patissier

Een slechter moment lijkt bijna onvoorstelbaar: de opening van een nieuwe winkel op de eerste dag van de lockdown. Maar Mo Lamkoref (37) laat het niet aan zijn hart komen. De patissier gelooft vast in zijn taarten en zelfgemaakte macarons “Ik wil deze zomer nog een MoMade in Brussel openen”, zegt de zakenman.

Mo groeide op in een Marokkaans gezin in Stabroek: “Mijn moeders gebak, de geur in de lokale bakkerijen, dat trok mij sterk aan. Uiteindelijk mocht ik al eens een handje toesteken. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Als student mocht ik helpen in echte bakkerijen zoals Fierens in Stabroek en Hoebrechts in ‘s-Gravenwezel. Ik ben nog steeds dankbaar voor deze praktijkervaring. Het gaf me een voordeel tijdens mijn opleiding tot banketbakker bij PIVA.”

In 2008 opende Mo zijn ontbijt- en lunchwinkel in Zuid-Antwerpen: MoMade. Dat winkeltje draaide erg goed, maar ik verkocht het al na vier jaar. Na een tijdje stak mijn passie terug de kop op en ik transformeerde ‘MoMade’ tot mijn eigen merk . Cupcakes – groot en klein – en macarons zijn emblematische MoMade producten. Wij ontwerpen en produceren alles zelf met verse ingrediënten in ons eigen atelier in Mortsel. Onze cupcckes met verrassend verse fruitcombinaties zijn bekend. We combineren appel en rabarber en natuurlijk gebruiken we ook graag aardbeien uit Hoogstraten.

De eerste MoMade cupckes opende in de Reyndersstraat. Cupckaes en macarons zijn ook te vinden in de Stadsfeestzaal, en sinds de opening van een winkel in Rotterdam zijn de taarten ook een exportproduct.

“Dat we in mei deze kiosk in Wijnegem wilden openen was al lang voor de coronacrisis toesloeg beslist ,” vertelt Mo, verwijzend naar de vreemde timing. “Tot voor kort hadden we ook nog een vestiging in Sint-Niklaas, maar door de werkzaamheden aan de verbinding met Oosterweel lijkt Wijnegem een interessantere locatie. Dit komt ook omdat veel van mijn klanten in de Voorkempen wonen. Maar natuurlijk had niemand dit scenario kunnen voorspellen.

Corona en het halflege winkelcentrum

Mo lijkt allesbehalve geagiteerd wanneer hij pas twee maanden later dan verwacht zijn eerste cupcakes in het winkelcentrum kan serveren. “De toepassing van de veiligheidsvoorschriften is voor ons geen grote stap. Handschoenen en een onberispelijke hygiëne zijn nog steeds de norm voor mijn verkoopmedewerkers. Ook hier zijn de eerste reacties positief. De huurprijs is niet gering, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn cupcakes veel mensen zullen aantrekken. Niet alleen in Wijnegem, maar ook in Brussel. Mijn doel is om deze zomer de vijfde MoMade te openen. Optimistisch? Ja, ik ben optimistisch. Zo moet het zijn’.