Geen bakkerij, wél nieuwe belevingswinkel in Herentals

Begin 2020 opende bakker Alex Holemans van De Broodkruimel in Oevel (Westerlo) een nieuwe bakkerij/belevingswinkel aan de Ringlaan in Herentals. Voor de vaklui-collega’s is dit interessant omdat het concept toch net iets anders is dan gewoonlijk. Het gaat om een zelfbedieningswinkel die iets meer wil bieden dan brood alleen!

In een kamer aan de Oud-Strijderslaan, vlak voor de oversteek met de Noordervaart, openden bakker Alex Holemans en zijn zoon Daan hun “belevingsbakkerij” De Broodkruimel. Bekijk de façade en je beseft al dat dit niet om een gwone bakkerij gaat. De glazen gevel leidt naar een grote open ruimte waar de indruk van grootsheid wordt versterkt door het feit dat al het voedsel op de rekken en kasten aan de wanden is geplaatst.

“Deze regeling heeft zijn waarde bewezen in deze coranacrisis,” legt Alex Holemans uit. “We hebben hier veel ruimte, waardoor de klanten voldoende afstand kunnen houden. Het concept van de zelfbedieningswinkels versterkt dit nog. Je hoeft hier niet in de rij te staan totdat het jouw beurt is om hulp te krijgen van een verkoper. Neem je brood, pistolets, taarten en gebak mee, ga naar de kassa en betaal. Als het daar een beetje te krap is, kunnen we het altijd even een bijkomende kassa openen tot de drukte voorbij is.

Beleving

Alex Holemans: “Beleving, daar gaat het om. Er moet voor de klanten ook wat te zien zijn. Tijdens de paasperiode werden hier wafels gebakken, in de zomer plannen we om hier ijs te draaien. In het najaar zal de chocolademakerij uit Oevel naar hier komen, zodat het publiek dat proces ook van nabij kan bewonderen. In feite willen we elke drie maanden een andere activiteit centraal stellen. Tegelijkertijd bieden we lokale kunstenaars ook de mogelijkheid om hun werk hier tentoon te stellen!

De experience shop is het resultaat van de missie die Alex Holemans en zijn vrouw Heidi Van de Weyer zich hebben gesteld: het leveren van bakkerijproducten die de verwachtingen van de klanten overtreffen. “

Een beetje geschiedenis

In het hartje van de kempen, tussen Oevel en Tongerlo, bevindt zich de woonwijk “Trienenkant”. De wijk Trienenkant is een sprekend voorbeeld van de Kempense rust en gezelligheid. Het is op deze ietwat ongewone locatie dat Alex Holemans en Heidi Van de Weyer op 30 oktober 1993 een failliet gegane bakkerij nieuw leven inbliezen.

Zelf stammen Alex en Heidi niet af uit een bakkersfamilie. De jonge Alex kreeg de smaak te pakken toen hij zijn moeder thuis brood zag bakken, waarna hij een opleiding volgde aan Piva in Antwerpen. Heidi was tijdens het weekend winkelbediende bij een bakker in haar geboortedorp Herselt. De bakkersmicrobe is dus ook een gemeenschappelijke liefde.                              

De zaak die de vorige eigenaars achterlieten was volledig leeg. Het enige spoor  van een bakkerij waren de broodkruimels die overal verspreid lagen, zodat de naam van de zaak snel gekozen was . Het logo van “De Broodkruimel” stelt Hans en Grietje voor, die zich in deze groene omgeving zeker thuis zouden voelen. Vanaf de eerste dag wordt elke cent terug geïnvesteerd om de constante groei van het cliënteel aan  te kunnen .

Al snel blijkt de bakkerij uit zijn voegen te barsten en de plannen om de bakkerij te vergroten krijgen stilaan vorm. In april 2005 is de metamorfose van “De Broodkruimel” een feit. Dit bleek een juiste keuze, de mensen komen van heinde en ver om al het lekkere en vooral huisgemaakte gebak te proeven. Want dat is en blijft de sleutel tot succes: alles zelf maken met kwaliteitsgrondstoffen op de werkwijze zoals enkel echte vakmensen het doen.

“Te druk” leidt tot nieuwe visie

“Het was hard werken terwijl mijn familie en sociale leven compleet genegeerd werden. Op een gegeven moment besloot ik dat ik moest stoppen met zo door te draven. Ik bedacht een nieuw concept dat mijzelf en mijn familie, maar ook onze medewerkers, tijd zou geven voor een sociaal leven. Nu ga ik weer met plezier aan het werk. Ondertussen is het bedrijf enorm gegroeid. We verkopen nu ons brood via verschillende broodautomaten, leveren aan Star Meal en aan bepaalde OCMW’s, koude bakkerijen, enz.

In 2010 ging Alex dus een samenwerking aan met met de firma “Star Meal”. Sedertdien bakt hij broden voor de internationale markt en ook het overbekende “synergiebrood” van Sonja Kimpen wordt in zijn atelier elke dag vers gebakken om te eindigen als lekker enn gezond belegde boterhammen in de detailhandel over heel België.

Een volgende stap in de verdere uitbouw van de bakkerij werd het plaatsen van enkele broodautomaten. Dit wel met één voorwaarde in gedachte: de broodautomaten moesten een extra service zijn voor de omliggende bewoners maar mochten geen directe concurrentie zijn voor lokale collega’s. Ook werden er toestellen van collega’s overgenomen zodat op een korte tijd een netwerk uitgebouwd werd van 16 broodautomaten.

Harmonieus leven, ook voor het personeel

De drang om te groeien werd ook gevoed door de constante vraag en instroom van vakmensen. “Dit komt door mijn visie op vlak van personeel. daar hanteer ik het basisprincipe “privé in harmonie met bakkerij”. Het is dan ook logisch dat de hoge kwaliteit en de mogelijkheid om meer en vooral lekkerder en constanter te bakken leiden tot het beleveren van enkele voedingswinkels en horecazaken in de omgeving. De tevredenheid van eigen klanten en grootafnemers zorgt voor de energie om elke dag opnieuw het beste van onszelf te geven.”

Het zelfbedieningsconcept

Een nieuwe uitdaging werd vijf jaar geleden aan dit zakelijk verhaal toegevoegd toen het koppel de beroemde herberg Mie Maan Inn uit Herselt Hertberg overnam. Ook hier duwde Holemans zijn visie door. Hij introduceerde het concept van zelfbediening in het hotelwezen. “Aanvankelijk werd het niet door iedereen gewaardeerd, maar na een eerste jaar van aanpassing aan het idee functioneert de winkel nu als een fiets- en straatcafé. Nu is het een gezond bedrijf waar de dingen veel sneller gaan, terwijl de werkdruk en de stress voor de werknemers sterk zijn verminderd”.

Vijf jaar geleden is hij ook al begonnen met het huren van de ‘belevingswinkel’ in Herentals om onder andere alle grondstoffen uit de bakkerij op te slaan. “Vandaag zie ik dit als een proefproject dat ik graag wil laten rijpen. En als het slaagt, kan ik het concept uitbreiden naar andere Kempense locaties”, grapt Alex Holemans.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.