Een onderzoekster van de Nederlandse universiteit van Wageningen heeft een nieuwe variant van suikerarm ijs ontwikkeld die qua textuur en smelteigenschappen lijkt op traditioneel ijs. Door de helft van de suiker te vervangen door opgebroken eiwitten of de zoetstof xylitol, wist ze een ijs te maken dat niet korrelig aanvoelt in de mond, een veelvoorkomend probleem bij bestaand suikerarm ijs.
De proefpersonen vonden dat het suikerarme ijs dezelfde zachte, romige textuur had en op dezelfde manier smelt als ijs met suiker. Toch gaven ze de suikerarme variant een lagere algemene beoordeling. Op een schaal van nul tot negen kreeg de variant met opgebroken eiwitten – evenals de variant met het aminozuur lysine – een kleine 4,5 ten opzichte van een 7,5 voor het ijs met suiker. “Het ijs dat we maken is heel standaard, zonder speciale smaakjes of toppings. Als we het optimaliseren met smaken zoals karamel of koffie, maskeert dat mogelijk de bijsmaak van de eiwitten”, stelt onderzoekster Qi Wang. “Over tien jaar hoop ik mijn eigen ijssalon te hebben en daar suikerarm ijs te verkopen”, aldus de kersverse doctor.
Bron: Wageningen Universiteit
Geef als eerste een reactie