Nutella-eigenaar doet nieuwe overname in Spanje

De Italiaanse zoetwarenreus Ferrero koopt de Spaanse ijsfabrikant Ice Cream Factory Comaker (ICFC) voor een onbekend bedrag.

Ferrero heeft een definitieve overeenkomst aangekondigd om een meerderheidsbelang te verwerven in Ice Cream Factory Comaker (ICFC), een Spaanse ijsproducent.

ICFC, met het hoofdkantoor in Valencia, maakt een assortiment ijshoorntjes, stokjes, kuipjes, taarten en lollies. Het bedrijf is aanwezig in meer dan 15 landen en heeft meer dan 700 medewerkers in haar twee productiefaciliteiten – in Alzira, Spanje, en Castel d’Ario, Italië.

De transactie zal naar verwachting in juli 2019 worden afgerond. De familie Lamsfus blijft aandeelhouder van ICFC en Guillermo Lamsfus Bravo zal als directeur aan het hoofd van het bedrijf blijven staan.

Ferrero zei dat het bedrijf in het kader van zijn engagement om aan de behoeften van de consument te voldoen, voortdurend nieuwe mogelijkheden in verschillende productcategorieën evalueert.

De onderneming met het Italiaanse hoofdkantoor – eigenaar van merken als Nutella, Kinder Chocolade en Tic Tac – heeft vorige maand een aantal bedrijven van Kellogg overgenomen in een deal met een waarde van $1,3 miljard. De transactie omvatte ook Kellogg’s koekjes-, fruit- en fruitsap-, ijskegel- en taartkorstbedrijven.

Vorig jaar werd Ferrero de derde grootste banketbakker in de VS na de overname van Nestlé’s Amerikaanse banketbakkerij-eenheid voor $ 2,8 miljard.

In haar boekjaar eind augustus 2018 boekte Ferrero een geconsolideerde omzet van € 10,7 miljard, een stijging van 2,1% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Ferrero-familie

De uitvinding van de Nutella-choco is op het conto van de Ferrero-familie te schrijven, die de pasta na de oorlog bedacht toen cacao niet makkelijk beschikbaar was. Michele Ferrero plakte in de jaren 60 de naam Nutella op de pasta en vanuit Italië veroverde Nutella vervolgens de wereld, ook dankzij de typische bokaal. Nutella is zeker in ons land heel populair. Een Belg zou jaarlijks een kilogram verzetten. Om even te vergelijken: een Amerikaan maar 200 gram. 

Giovanni Ferrero – nummer 31 op de miljardairslijst van Bloomberg met een geschat vermogen van 21,1 miljard euro – woont trouwens in Brussel, vanwaar hij ook zijn chocalade-imperium alsmaar uitbreidt. Nog belangrijk voor ons land natuurlijk is dat Ferrero hier een fabriek heeft in Aarlen, waar het zijn Ferrero Rocher-pralines maakt. Ook de eitjes van Kinder Surprise rollen daar van de band. 

Toch zijn veel chocoliefhebbers de laatste jaren alsmaar meer bezorgd om de effecten van een ingrediënt op hun gezondheid: palmolie, dat een stevig percentage verzadigde vetten bevat. Die vrees zet de deur ook open voor nichespelers die de palmolie achterwege laten, zoals Delhaize, dat op die manier zijn huischoco in de markt zet.

Omdat er al veel stukken regenwoud voor zijn gesneuveld, heeft palmolie ook op het gebied van milieueffecten een slechte naam. “Net zoals soja is palmolie echt een gigantische ontbosser”, zegt Bart Van Besien, beleidsmedewerker van Oxfam. “Vooral in Zuidoost-Azië en Indonesië veroorzaakt palmolie echt een natuurramp.” Al zegt Nutella dat zijn palmolie wel duurzaam wordt geproduceerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.