Sedert het begin van de ‘De Week van de Ambachtelijke Bakker’ (17 -25 oktober 2020) kan je bij een aantal Oost-Vlaamse bakkers, Dyckbrood oftwel lokaal brood van lokaal geteelde tarwe kopen. Op andere plaatsen in Vlaanderen vind je ook zulke initiatieven, zoals Zuver (in West-Vlaanderen), het Pajotterke (in het Pajottenland) en Ons Brood (in de streek van Aalst).
Bij Bakkerij Eddy en Viviane in Lokeren, bakkerij Van Hoorick in Melsele, bakkerij Lonneville in Lembeke, bakkerij Lierman in Lovendegem, bakkerij Patriek in Lotenhulle, bakkerij Blanchaert in deinzeen patisserie Keirsbilck kan je sedert zaterdag Dyckbrood kopen, brood gebakken met bloem van Oost-Vlaamse graankorrels.
Hogeschool Gent startte met Europese steun het project Lokaal Brood. Vlaamse boeren worden gestimuleerd om weer granen tetelen die lokaal verwerkt kunnen worden. Ideaal om een korte keten op te starten en de landbouwer de mogelijkheid te geven wat meer te verdienen”, menen de onderzoekers van het PWO-project Lokaaal brood van HoGent.
Dyckbrood
Graantelers Noel De Causmaecker en Steven Van Hyfte uit Sint-Laureins lieten de vraag van Howest niet links liggen. Zij zagen wel wat in het initiatief. Voortaan telen zij het graan voor het nieuwe Dyckbrood, een duidelijke verwijzing naar de dijken in de Meetjeslandse polders. Voor Noel is het een droom die in vervulling gaat. Tarwe telen voor de lokale bakker. “Het is als landbouwer-graanteler leuk om een rechtstreekse bijdrage te leveren voor wat er bij de mensen op tafel komt.” Graanmolens De Dobbeleer uit Halle verwerkt het graan tot bloem.
Sedert zaterdag 17 oktober kan je het Dyckbrood bij een achttal Oost-Vlaamse bakkers kopen. “Het kost tien cent meer, maar daarvan gaat een deel naar onze boeren, die zo een eerlijke prijs voor hun product krijgen”, vertelt bakker Eddy uit Lokeren.
Een lijst van deelnemende bakkers kan je vinden op www.lokaalbrood.be/deelnemende-bakkerijen.
Patisserie Keirsbilck – Bakkerij Blanchaert – Bakkerij Patriek – Bakkerij Lierman – Bakkerij Lonneville – Bakkerij Van Hoorick – Bakkerij eddy en viviane – Pop-Up Bakkerij Dewitte by Dries & Sofie – Molens Dedobbeleer – Het Waterland – AardappelautomaatBentille#lokaalbrood#korteketen#dyckbrood
Geef als eerste een reactie