Jo Vansteenkiste duikt twee jaar na het afscheid van zijn bakkerij op het Dorpsplein terug op in het Lendeleedse straatbeeld. Hij verkoopt niet langer brood, maar trekt met een ijskar Jocys door zeven gemeentes.

De bakkerij waar Jo en zijn vrouw Cynthia tot november 2017 werkten was 200 jaar in handen van dezelfde familie gebleven. “In 1992 namen we de zaak over en we hebben er met veel plezier gewerkt, maar een makelaar deed een heel mooi bod op onze bakkerij en dus besloten we ons leven een andere wending te geven”, zegt Jo. “Ik besloot in loondienst te treden en hoopte op die manier ook mijn sociale leven wat meer op de rails te krijgen. Eerst werkte ik een poos in een kippenkraam, maar die job was me te zwaar. Ik was soms van 2.30 uur ’s nachts tot ’s avonds 17 uur op pad. Daarna werkte ik in een culinair huis, maar ik had er geen tot weinig contact met klanten en kon er ook mijn creativiteit niet in kwijt. Mijn vrouw vond gelukkig wel een job die haar lag, in een slagerij in Roeselare.”

Maar het kriebelde bij JO. Hij wou graag weer een zelfstandige activiteit uitoefenen en met de mensen in contact komen. Hij kocht een ijskar en trekt nu door zeven gemeenten, waaronder Lendelede.

Ondertussen maakt hij 63 verschillende soorten ijs en heeft er dagelijks een twintigtal mee in zijn ijskar.

Lees er meer over deze transformatie in hln