Philippe Thirion koopt industriële bakkerij Thirion terug

Dit is het einde van een saga en de kroniek van een aangekondigd faillissement. De strijd van het personeel versnelde het proces. Dat legde op 14 mei het werk neer en ging in staking omwille van het rampzalige management. Op dinsdag 9 juli heeft de rechtbank zich uitgesproken voor een akkoord. Thirion Bakeris wordt overgenomen door de vroegere eigenaar Philippe Thirion, de patriarch van de gelijknamige familie die dit bedrijf heeft opgericht en het in 2017 aan twee Waalse Brabanders heeft verkocht. Het bedrijf Thirion wordt in zijn geheel overgenomen met een meerderheid van de oud werknemers.

De curatoren pleitten voor de rechter van de handelsrechtbank voor het aanbod van Thirion, omwille van het sociale aspect. Twee andere industriële bakkerijen, nl. Lorraine (Ninove) en LCB Bakery Beck van Jurbise waren enkel geïnteresseerd in de bevoorrading en beheer van de 15 nog actieve bakkerijen van Thirion.

600.000 euro op de tafel

Concreet is het overnamebod van Philippe Thirion als volgt: 220.000 euro voor de productie van Thirion en 37 overgenomen personeelsleden. Voor de logistieke afdeling van Thirion, inclusief voertuigen, administratieve apparatuur, wordt nog eens 370.000 euro op tafel gelegd en 33 personen terug aangenomen.

Philippe Thirion stelt tenslotte 10.000 euro voor voor de overname van de naam Thirion die hij in 2017 ook aan de twee overnemers had verkocht.

Het gebouw zelf in Ressaix, waarop de bank Belfius een hypotheek heeft, zit daar niet bij.

70 werknemers overgenomen


Wat het sociale aspect betreft, heeft het aanbod betrekking op de overname van een meerderheid van het personeel, d.w.z. 70 van de 114 personen. De vele mensen die recent werkloos zijn geworden in het bedrijf (langdurige ziekte…) zijn niet inbegrepen.

“Het bedrijf heeft veel klanten verloren, we moeten weer op schema kunnen komen”, legt Philippe Thirion. Wanneer het weer beter wordt en nieuwe personeelsleden nodig zijn zal voorrang gegeven worden aan deze vertrekkende personeelsleden. “Ten tijde van de verkoop in 2017 door Philippe Thirion was het bedrijf gezond en is nu failliet. Thirion’s naam is besmet door dit faillissement en Thirion reageerde op de oproep van zijn voormalige medewerkers om terug te keren. Hij kondigde aan dat hij de meerderheid van het personeel wilde overnemen en hield zijn woord,” antwoordde de heer Grofils, de advocaat van Philippe Thirion. De onderneming heeft bijna 1,4 miljoen schulden.

Thirion: “Ik koop het bedrijf goedkoper terug dan twee jaar geleden, maar het bedrijf verkeert in een trieste staat en de gebouwen en voertuigen zijn slecht onderhouden. Philippe Thirion neemt nu als gezin de Thirion bakkerijen van Thirion over en zal ze zoals altijd in deze familiegeest beheren. “Ik ga vandaag weer aan het werk bij Ressaixen als consultant met mijn dochter en schoonzoon die de bestuurders zullen zijn,” voegt Philippe Thi eraan toe. “Ik ga vandaag weer aan de slag bij Ressaix en als adviseur met mijn dochter en schoonzoon die de bestuurders zullen zijn,” voegt Philippe Thirion enthousiast toe. Een familiegeschiedenis die zich voortzet met een rampzalig intermezzo van twee jaar.De werknemers hebbenn serieus gevochten vor het behoud van dit bedrijf. “Het is een lange strijd geweest sinds 14 mei, uiteindelijk is de inbraak beperkt”, zegt Julien Oliva, CSC-afgevaardigde.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Bron: Sudinfo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.