Pierre Marcolini in Lyon verkozen tot beste banketbakker ter wereld!

Op maandag 26 oktober 2020 vond de World Pastry Stars 2020 in Lyon plaats. Dit jaar werd het een virtuele conferentie waarbij de “World’s Best Pastry Chef” prijs werd toegekend aan onze Belgische banketbakker en chocolatier, Pierre Marcolini.

Op maandag 26 oktober 2020 werd Pierre Marcolini verkozen tot beste banketbakker ter wereld. Pierre Marcolini had niet kunnen dromen van een beter eerbetoon voor het 25-jarig bestaan van zijn zaak. Zijn verkiezing vond plaats tijdens de World Pastry Stars, het grootste internationale congres voor banketbakkers, dat voor de 7e editie vanwege de coronapandemie op een nogal bijzondere manier, nl. digitaal werd gehouden. Het was tijdens deze virtuele conferentie, georkestreerd door oprichter Iginio Massari en Francesco Briglia, directeur van ItalianGourmet, dat Pierre Marcolini door de jury* unaniem werd verkozen tot de beste banketbakker ter wereld.

1995

Wie herinnert er zich nog 1995? Pierre Marcolini werkte toen nog achter de schermen bij banketbakker Wittamer in Brussel. Hij haalde toen samen met de Belgische ploeg van top-patissiers het wereldkampioenschap banketbakkerij (Coupe du Monde de la Pâtisserie )in Lyon binnen. Een prijs die hem de impuls gaf om een eigen bedrijf te starten, waaraan hij zijn naam gaf. In 2020 ontvangt hij voor de tweede keer deze ultieme prijs.

2020

De pralines van Pierre Marcolini zijn bekend over de hele wereld. Zijn patisserie kan je echter enkel in zijn zaak proeven. Mensen komen van heinde en ver om zijn specialiteiten te degusteren in de gezellige lounges op de eerste verdieping van zijn boetiek aan de Zavel in Brussel. Daarbij denken we vooral aan het gebak Envol, waarmee hij in 1995 zijn eerste trofee binnenhaalde. De kersttaart die hij voor 2020 voorstelt is op dit beroemde gebakje gebaseerd met nougatine, crème brûlée, sinaasappel en lichte pure chocolademousse…

Stevige tegenstanders

Marcolini won deze medaille in Lyon tegen zes van ’s werelds grootste banketbakkers: Jordi Roca en Albert Adria uit Spanje, Christophe Michalak en Angelo Musa uit Frankrijk, Antonio Bachour uit de Verenigde Staten en de beste banketbakker van Azië in 2020, Shoji Natsuko uit Japan.

  • de jury was samengesteld uit Eleonora Cozzella, journalist bij L’Espresso Repubblica, Laura Mantovano, uitgeefdirecteur van Gambero Rosso, Alberto Schieppati uitgever van Bartù en Enzo Vizzari van Guide Espresso.

Beeld: Wikimedia Commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.