Piet Faveere van Patisserie Damme stopt er dit jaar nog mee!

Patisserie Damme, de vermaarde banketbakker van Gent stopt er dit jaar nog mee. Na dertig jaar zegt Piet Faveere de sector definitief vaarwel.

Piet Faveere, ooit meesterchef in het atelier van Jef Damme, kocht de zaak dertig jaar geleden over van laatstgenoemde. “20 jaar geleden zeiden we al dat we er in 2020 mee zouden ophouden. En dit jaar is het zo ver”, aldus Faveere.

Piet Faveere

Hij stapte in 1990 nochtans met de hoogste ambities in de zaak van Jef Damme. “Ik kon de eerste jaren mijn eigen stempel drukken op de recepten van Jef. We moderniseerden de recepten, maar ook de techniek veranderde fel. Rationalisatie en modernisatie leidde tot een goede workflow. We waakten ondertussen streng over de kwaliteit en zorgden dat die behouden bleef op het topniveau van weleer.”

Veranderingen

Maar de tijd veranderde sterk. “De stad Gent met zijn bruisende karakter waar alles gebeurde is nu niet meer wat hij ooit was”, vertelt Piet. “Vroeger brachten de ouders de kinderen naar school en sprongen bij de lokale handelaars binnen. Vandaag zijn de mensen overbezet en lukt dat niet meer. Die tijd is definitief voorbij. En de stad zelf laat het niet meer toe … de auto wordt geband, er zijn lange filles, enz.

Twee mobiliteitsplannen hebben telkens een derde van onze omzet afgenomen. Volgens Faveere vinden de mensen gewoon de weg niet meer naar de Nederkouter: om er met de auto te geraken moet je nu al via de Kortrijksepoortstraat. Vroeger kon men gewoon via de Coupure de Verlorenkost op, en eventjes stilstaan aan de gele lijnen, om de patisserie op te pikken.

Ook binnen de sector verschuift er veel. Het accent ligt vandaag meer op marketing en beleving dan op de kwaliteit. “

Ideaal moment om te stoppen

“Ondertussen is een deel van ons atelier al verkocht. De kinderen stippelen hun eigen parcours uit. “We stoppen niet omdat we uitgeput zijn. We stoppen omdat alles perfect in elkaar past. Dit jaar is het ideale moment!”

De deuren van Patisserie Damme blijven nog geopend tot de zomervakantie!

3 Comments

  1. Piet, Jan Baert, een Zwevegemnaar, brood-banketbakker die in Sydney woont. Ik heb je carrier gevolgd van sinds je in Brussel werkte. Je bent een meester van je vak, weinigen kunnen dit zeggen. Ik wens je een rustige tijd toe en nochmaals mijn respect voor je vakmanschap. Het ga je goed, Jan

  2. Het allerbeste verder,Piet.
    Ik weet dat Nico het ook zou toegewenst hebben.
    Je was een zeer goede collega voor hem bij Wittamer.
    Groetjes,Yves Demets

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.