PIVA-leerkracht Raoul Andriessen wint Dutch Pastry Award

De Dutch Pastry Award is de meest prestigieuze patisseriewedstrijd bij onze noorderburen. De winnaar mag zich een jaar lang de nummer één patissier van Nederland noemen. Net als twee jaar geleden, toen onze landgenoot Joeri Vandekerkhove de titel binnenrijfde, heeft de winnaar ook nu weer een sterke link met ons land. PIVA-leerkracht Raoul Andriessen uit het Nederlandse Axel, in Zeeuws-Vlaanderen, behaalde de titel met zijn indrukwekkende showstuk Octopus. 

Het wedstrijdreglement van de Dutch Pastry Award biedt de deelnemers veel vrijheid. De essentie: het in eigen bedrijf vervaardigen van een decor- of showstuk, opgebouwd rond het jaarthema. Het showstuk moet uitsluitend uit eetbare materialen bestaan, zoals chocolade, suiker en marsepein. “Ik hou ervan om te werken met chocolade en suiker, en in het bijzonder de combinatie van beide. Ik heb altijd al een stuk willen maken waarbij je het suikerstuk in de chocolade kunt schuiven. Als ontwerp koos ik voor een octopus met onder meer een cello erbij verwerkt”, legt de winnaar uit. Hij liet zich voor de octopusvormgeving via sociale media inspireren door een Italiaanse voormalige winnaar van de wereldbeker patisserie.

Na 17 jaar opnieuw deelgenomen

Raoul Andriessen was niet aan zijn proefstuk toe. “Ik nam 17, 18 en 19 jaar geleden als jonge twintiger ook al deel aan de Dutch Pastry Award”, zegt hij. “Ik eindigde twee keer tweede, na in chronologische volgorde Marike van Beurden en Frank Haasnoot. Tussenin kende ik ook een editie waarin mijn sierstuk brak. Dat heeft toch altijd heimelijk wat aan mij geknaagd. Het vuur bleef branden om die titel nu ook effectief binnen te halen. Voor deze editie achtte ik de tijd rijp. Terecht, zo bleek.”

Raoul Andriessen:


“Uiteraard bots je tijdens het creatieproces op grenzen. Maar die zijn er om te doorbreken.”

300-400 uur voorbereiding

Aan de overwinning gingen vier tot vijf maanden voorbereiding vooraf, goed voor driehonderd tot vierhonderd uur in het atelier. “Het is uiteraard niet evident om dat met je privéleven en de school te combineren, maar ik vind dat je jezelf soms moet laten zien. Mijn creativiteit de vrije loop laten, is nu eenmaal wat ik graag doe. En uiteraard bots je tijdens het creatieproces op bepaalde grenzen. Maar die zijn er om te doorbreken en te omzeilen. De grootste moeilijkheid bestond er misschien wel in om binnen de afmetingen van 60 op 40 centimeter te blijven. Dat is echt wel beperkt voor een sierstuk.”

Het sierstuk is opgebouwd met chocolade en -suikerblaastechnieken.

Als winnaar van de Dutch Pastry Award maakt Raoul Andriessen als aspirant-lid deel uit van het Dutch Pastry Team. Hij zal in die rol regelmatig demonstraties geven om het patisserievak uit te dragen.


Wie is Raoul Andriessen?
Raoul Andriessen is afkomstig uit Nederland en liep school in de Brugse bakkerijschool Ter Groene Poorte. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Huize Van Wely in Noordwijk (Nederland), alvorens terug te keren naar België voor een loopbaanstap bij Mahieu in Brussel. Eveneens in onze hoofdstad stuurde hij als hoofdverantwoordelijke de patisserieafdeling bij De Baere aan. Daarna volgde het avontuur, als chef-patissier op een vijfsterrencruiseschip. “Een prachtige ervaring, die evenwel moeilijk te combineren valt met een thuissituatie”, blikt hij terug. Eenmaal terug in ons land volgde een periode bij Herman Van Dender en bij De Baere in Knokke. Vandaag geeft Raoul les patisserie, suikerblazen, snoepgoed en ijs aan het vijfde technische en het zevende specialisatiejaar aan het PIVA. “Een telefoontje van het PIVA gaf mijn loopbaan een nieuwe wending. Eigenlijk beschouwde ik het onderwijs altijd als een back-upplan voor later, maar plots kwam alles in een stroomversnelling. Het grootste verschil tussen de bakkerij en het onderwijs? Het werken met mensen en het delen van kennis”, besluit de fiere vakman. Hij geeft nog mee dat deze wedstrijdervaring naar meer smaakt en hij zich in de toekomst ook internationaal wil meten.

Tekst: Kurt Deman – Foto: Dutch Pastry Award en Catherine Linkens (The Image Factory)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.