Topkwaliteit afgeleverd tijdens de eerste dag van de World Chocolate Masters

Finalisten van Polen en Australië verliezen stukken van hun groot sirstuk tijdens de competitie!

20 chocolatiers strijden in de grootste chocoladestrijd ter wereld

Topchocolatier Jurgen Baert vertegenwoordigt België.


Ondertussen is de eerste dag achter de rug. Twintig topchefs vochten voor de prestigieuze titel. Die finalisten tonen hun creatieve ambacht met chocolade om de prestigieuze titel van World Chocolate Master 2018 te behalen. Chocolatier Jurgen Baert vertegenwoordigt België. Tijdens deze driedaagse finale, met het thema ‘Futropolis’, creëren of presenteren ze zeven buitengewone opdrachten aan de jury. Die laatste zal beslissen wie de wereldtitel mee naar huis neemt.

Jurgen Baert is de Belgische chef die vecht voor de titel. Hij is 43 jaar oud en werkt als chocolatier bij PIVA. In 2014 won hij de gouden medaille op de Culinary World Cup. Nu is het tijd voor hem om te bewijzen dat hij de titel van World Chocolate Master waardig is.

World Chocolate Masters

De World Chocolate Masters is een internationale wedstrijd die in 2005 werd opgericht. Het is de meest veeleisende wedstrijd voor chocoladeprofessionals en wordt vaak het ‘wereldkampioenschap chocolade’ genoemd. Tussen januari 2017 en januari 2018 is één finalist per land gekozen om zijn of haar land in Parijs te vertegenwoordigen. Daar strijden alle twintig nationale chocoladekampioenen om de eerste prijs in de World Chocolate Masters. De winnaar neemt een distributiedeal mee naar de beroemde luxe detailhandelaar Harrods.

Voor het eerst sinds 2005 zijn Noord-Afrika en het Midden-Oosten vertegenwoordigd in de competitie door de geweldige chefs Yassine Lamjarred (Marokko) en Aravinda Leelarathna (Verenigde Arabische Emiraten). De deelnemers zijn opgesplitst in twee groepen die hun meesterwerken afwisselend gedurende de dag creëren.

Groep 1

Jingjing Liao – China
Yoann Laval – Frankrijk
Daria Nechiporenko – Australië
Michal Iwaniuk – Polen
Ivan Pascual Bossa – Spanje
Elias Läderach – Zwitserland
Desmond Lee – Singapore
Tor Stubbe – Denemarken (Nodics & Baltics)
Akihiro Kakimoto – Japan
Barry Johnson – UK (VK en Ierland)
Groep 2

Florent Cheveau – VS.
Jurgen Baert – België
Aravinda Leelarathna – VAE (Midden-Oosten)
Patrick De Vries – Nederland
Eun-Hye Kim – Korea
Maurizio Frau – Italië
Martin Studeny – Duitsland
Yassine Lamjarred – Marokko (Noord-Afrika)
Alejandro Salas Rodriguez – Mexico (Latijns-Amerika)
Artem Glushkov – Rusland

Thema: Futropolis

Het thema van dit jaar is Futropolis. Tegen 2025 zal de helft van de wereldbevolking in megasteden leven van meer dan 10 miljoen inwoners. Hoe bepalen deze steden de smaken van morgen? En hoe zullen ze de volgende generatie chocolade en banketproducten beïnvloeden? De koks kunnen inspiratie opdoen in groene steden, 3D-printen van voedsel, eetbare voedselverpakkingen en nog veel meer opkomende trends in de industrie. Elk van de pronkstukken moet het Futropolis-thema weerspiegelen: in de ingrediëntenkeuze van de chef, de smaken die ze creëren, de vormen en presentaties.

Competitie

De competitie is de ideale setting om de nieuwste innovaties en trends in de wereld van chocolade te ontdekken. In verschillende rondes laten de chefs hun kennis en vakmanschap zien. Op deze eerste dag van de competitie voltooiden alle twintig finalisten twee opdrachten: een groot chocoladen sierstuk ‘The Futropolitan’ en een Chocolate Travel Cake, geïnspireerd door Futropolis. Een professionele jury van twintig beoordeelt de creaties van elke deelnemer op selectie van ingrediënten, smaak, vorm en presentatie.

Hoogtepunt: dramatisch moment waarop Polen en Australië stukken van hun sierstuk verliezen tijdens het verplaatsen. Drie jaar hard werken in de put!

In de twee volgende dagen blijven de inzetten stijgen. Op dag twee presenteren alle twintig finalisten drie opdrachten: een Or Noir ‘Futurology’, een Chocolate Snack to Go en een heerlijke Molded Chocolate Bonbon. Aan het einde van de tweede dag wordt een selectie gemaakt en alleen de tien chefs met de hoogste scores op dag één en twee gaan door naar de finale. Tijdens deze laatste dag moeten de tien finalisten hun vakmanschap bewijzen in twee opdrachten: een Fresh Patisserie van Futropolis en een Chocolate-ontwerp ‘City of Tomorrow’.

The World Chocolate Masters is een initiatief van Cacao Barry®, een van de gastronomische merken van de Barry Callebaut Group