Receptenschriftje bakkerij Reitsma-Janzen uit begin 19de eeuw, nu digitaal beschikbaar

Drs. R.N. Ferro trof dit schriftje aan tussen de talloze banketbakkershandschriften die het Nederlands Bakkerijmuseum rijk is. Het ligt nog steeds in het archief van het Bakkerijmuseum in Hattem. Wat dit werk zo bijzonder maakt, is zijn ouderdom, Friese afkomst en de aanwezigheid van heel lokale streekproducten”, schrijft Drs. R.N. Ferro in het tijdschrift ‘Terroir’.

Het schriftje is tamelijk oud. De bakker startte erin te schrijven omstreeks 1820. Er zijn veel oudere kookschriftjes, maar die bevatten niet uitsluitend banketbakkersrecepten. De meer bekende handschriften met uitsluitend patisserierecepten zijn eerder laat 19de eeuws.

Het tweede dat dit boekje bijzonder maakt is dat het uit Friesland afkomstig is. Drs. R.N. Ferro: “Er zijn mij nog twee andere banketbakkershandschriften uit Friesland bekend. Deze zijn beide van een latere datum.”

“Het derde punt is dat het handschrift zes pagina’s telt die geheel gewijd zijn aan specialiteiten uit Leeuwarden en Harlingen. Het boek zegt dus iets over Friese eetgewoonten.”


Drs. R.N. Ferro: “Het handschrift hield mij in elk geval bezig. Het zal nog wel enig rekenwerk vergen, om eruit te te kunnen bakken, want het grootste deel van de recepten is opgetekend met niet metrische maten (1 pond = 16 ons = 32 lood).

Wie meer wil lezen over dit schriftje, kan dit via deze link of over andere oude boekjes/handschriften, kan terecht op de website van http://www.asg.be