Retteketet: Chocoladebier met sinaas

Bier met nen hoek af, is de slogan van Sam Vanderstraeten, bierbrouwer-bedenker bij brouwerij HopSa Sam. Bij de Oudenaardse brouwerij lagen wat plannen klaar om te verwezenlijken in 2020 maar die bleven letterlijk en figuurlijk in de koelkast. Toch kan de mini-brouwerij nu RETTEKETET lanceren. Een bier op basis van sinaas en chocolade.

Het idee van het nieuwe bier komt van de gekende populaire ‘orangettes’. Een smaakcombinatie van bittere chocolade en sinaasappel.

Orangettes

Om de smaak van “orangettes” enigszins te evenaren worden tijdens het brouwproces beide aroma’s op 2 vlakken ingezet. Chocolademout van de hoogste kwaliteit wordt tijdens het brouwen toegevoegd. Deze mout heeft een erg uitgesproken chocoladearoma en voorziet tevens in de donkere kleur van het bier. De hoppen van “Mandarina Bavaria” worden tijdens het koken gebruikt. Die zorgen voor een uitgesproken fruitig aroma met toetsen van mandarijn en zoete citrus.

Cacao


Na de primaire vergisting worden tijdens de lagering grote dosissen zoete sinaasappelzeste en cacao nibs toegevoegd. Cacao nibs zijn onbewerkte stukjes van de rauwe cacaoboon en geven een uitgesproken chocoladearoma. Deze bewerkingen geven het gedurfde degustatiebier van 8% alc.vol. een uitgebalanceerde smaak. Het bier heeft verder een lichtbruine schuimkraag en is gemiddeld gesatureerd. Retteketet is te verkrijgen bij alle Oudenaardse bierhandels maar ook via de website van www.HopSaSam.beer

Foto: website HopSaSam

Auteur: Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.