Reynaertgebak uit Sint-Niklaas is 200 jaar oud streekproduct


Eén van dé creaties van de Meesterbanketbakkers van Sint-Niklaas was het Reynaertgebak, dat sinds 1973 bestaat. Oorspronkelijk werd dat gebak vervaardigd in de jaren 1800 en heette het ‘Gâteau de Saint-Nicolas’. Men vond het terug op een oude menukaart in het stadhuis van Sint-Niklaas

De meesterbanketbakkers pasten het aan de tijdsgeest aan en maakten er een mooi gebak van met amandelen, eieren, suiker, bloem, ananas, marsepein en Grand Marnier. “We hopen natuurlijk dat het Reynaertgebak blijft bestaan. Het is onze zustervereniging Bond der Brood- en Banketbakkers van Sint-Niklaas en omliggende die daar nu over zal waken.

Het Reynaertgebak is een traditie en het is officieel erkend als streekproduct. En het is niet eenvoudig om het te maken. Alleen de échte patissiers kunnen dat nog.”, vertelde Dirk De Beule, meester banketbakker op rust.