In februari 2020 opent Bloch nieuwe winkel in Gent

Bloch is en blijft een naam die in Gent blijft resomeren. Iedereen weet onmiddellijk over welke zaak het dan gaat, want de winkel van Jacques Bloch was een monument die niemand kon weerstaan. Goed nieuws voor de liefhebbers, want in februari opent er opnieuw een echte Bloch-winkel in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Gepensioneerde bakker Jacques Bloch is een levende legende. Hij maakte 50 jaar lang de beste patisserie in zijn winkel in de Veldstraat. Maar hij kreeg het met de pollepel mee, want Boulangerie Vennoise, op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat die al in 1899 werd opgericht door het Frans-Duitse echtpaar Benjamin Bloch en Sophie Loeb waren zijn grootouders. Al in 1905 werd het bedrijf uitgebreid met een theesalon. In 1940 vluchtte het echtpaar met hun kinderen naar New York. In 1958 werd het bedrijf overgenomen door Jacques Bloch. Later stapt François, een van de vier kinderen van Jacques in de zaak. Jacques Bloch leidt bakkerij Bloch 50 jaar lang, maar op 29 maart 2008 valt het doek. Het nieuws van de sluiting slaat in als een bom.

Sinds 2017 worden de producten van Bloch overdag verkocht in het Café Theatre aan de Schouwburgstraat vlak bij de Kouter.

Maar zeven jaar later wordt Bloch herboren. Het zakenduo Philip De Spiegeleire en Werner Nies hebben meesterbakker Stefan Elias in, dienst genomen. Elias werkte jarenlang voor Bloch en kent de originele recepten van Bloch. Eerst was er een samenwerking met Delhaize, waar twee suikerbroodjes en vier cakes uit het uitgebreide Bloch-assortiment verkocht werden. Toen kwam er een Foodtruck naar de Vrijdagmarkt. Maar ondertussen is het al een tijdje weg. Sinds 2017 worden de producten van Bloch overdag verkocht in het Café Theatre aan de Schouwburgstraat vlak bij de Kouter.

Gewoon een brood- en banketbakkerij

Maar nu komt er nog wat bij: een echt Blochwinkel in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent. “Het wordt niet langer een theehuis zoals de Veldstraat, maar een winkel”, vertelt men ons in de ambachtelijke bakkerij Bloch die gevestigd is in de Maenhoutstraat in Destelbergen. Alles wat de naam “Bloch” draagt wordt daar gemaakt. “Natuurlijk hebben we ook niet hetzelfde interieur. Maar afgezien daarvan zal alles hetzelfde zijn als het oude Bloch. Stefan Elias zorgt ervoor dat de regels goed worden nageleefd en de hoofdbakker werkt al jaren in onze Bloch-vestiging. Onze producten worden dagelijks geleverd in de Sint-Pietersnieuwstraat en in het Café Teatre. Uiteraard blijven zij ook de officiële leverancier van Bloch-producten. Maar er is ook een Bloch-Foodtruck op het station in Antwerpen.

“We zijn momenteel op zoek naar personeel voor het bedrijf gevestigd in de Sint-Pietersnieuwstraat, tegenover de Lammerstraat. De opening is gepland voor februari”.

Liefhebbers van de beroemde kaasbroodjes, koffiekoeken, quiches, zelfgebakken brood en Grieks brood kunnen daar straks hun hartje ophalen.

Lees ook over de geschiedenis van Bloch in Gent