Speculoos erkend als Brussels erfgoed

De speculoosjes verkopen als zoete broodjes. Het is ook het juiste moment, net voor Sint-Niklaas. Het Brusselse gewest besliste om dit koekje te erkennen als cultureel erfgoed. De vraag kwam uit de sector. Door die erkenning kan nu ook toeristische promotie worden gemaakt rond deze delicatesse!

In de bakkerij Goossens in Sint-Pieters-Woluwe kondigde Pascal Smet, Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp aan dat de heerlijke koekjes en hun ambachtelijke productie nu de titel van erfgoed krijgen.

Ambachtelijke variaties

Om die speculoos te maken heb je alleen nog maar bruine suiker, bloem, boter en een selectie van kruiden nodig, maar de smaak is in elke bakkerij anders. “De liefde voor het product en de juiste grondstoffen, het juiste kruidenmengsel, dat is het geheim”, zegt meesterbakker Serge Goossens. Het verzoek om de speculoos en de productie ervan op te nemen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed kwam van de Brusselse koekjesfabrikant Maison Dandoy en de vzw Tartine et Boterham.

Voor altijd beschermd

Hoewel speculoos niet in Brussel is uitgevonden, mag het zich vervoegen bij heel wat andere, illustere erkenningen, zoals de Ommegang-processie, de biercultuur, de witloofteelt, de frietkotcultuur, het poppentheater Toone en de Meyboom-planting. “Op deze manier wordt het koekje voor altijd beschermd en opgeslagen”, zegt minister Smet. “Het product wordt nu opgenomen in de promotie van Brussel in het buitenland”.

Beelden: Facebook Serge Goossens

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.