Prijs voor beste Gentse mastel gaat naar bakkerij Bernard

De bakkerij Bernard aan de Brusselsesteenweg in Gentbrugge won afgelopen maand de “Geiwene Foersjet” met zijn Gentse mastellen. Een terechte winnaar, want zijn recept is meer dan honderd jaar oud en zijn specerijen komen rechtstreeks uit Sri Lanka.

De prijs wordt sinds 2017 uitgereikt door de stad Gent en Puur Gent. Dit jaar waren ze op zoek naar de beste Gentse mastel, een rond broodje gemaakt van melk, meel, boter, suiker en kaneel. Het wordt ook elders in Oost-Vlaanderen geproduceerd, maar in Gent is het sedert jaren een regionaal.

Achttien Gentse bakkers kwamen hun mastel voorstellen aan een jury, samen met Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruyker, Gentse sterrenkok Olly Ceulenaere, voormalig brood- en banketbakker Hendrik Meseure van de Gentse Hotelschool en Eddy Levis, voorzitter van de Gent Sosseteit: “Alle Gentse bakkers waren uitgenodigd om deel te nemen”, aldus Luk De Bruyker. “De achttien bakkers spraken we eerst over hun product, daarna proefden we de mastellen.”

Professionele jury

De mastel van Bernard Van Steenberge kreeg niet de meeste stemmen van het publiek, maar wél van de vakjury. De jury-leden vonden het uitzicht niet alleen erg goed en verzorgd, maar ook de smaak van Bernards mastellen erg bijzonder. ” Een volle deegsmaak, een goede balans van kruiding en aangename ‘beet’ zijn het resultaat van een met veel liefde bereide mastel.”, vertelde de jury.

Bernard’s recept van de Gentse mastel dateert van rond 1900: “Ik heb eens spculaasplanken gekocht van bakkerij Picavet in Gent”, zegt hij. “Daar zat een receptenboekje bij dat tot op de draad versleten was. Daarin stond een een recept voor mastellen. Er zitten naast kaneel nog twee andere kruiden in.”

Broodjespasta

Veel bakkerijen verkopen “nep”-mastellen.Bernard legt uit waarom hij dat beweert: “Ze maken deeg voor brioches, pistolets en mastellen. Maar ik maak een uniek deeg voor de mastellen”. Qua ingrediënten is deze bakker erg kieskeurig. “De boter en de eieren zijn afkomstig van twee verschillende boeren in het Gentse. Het meel komt van een molen in Gent en de kruiden komen rechtstreeks uit Sri Lanka.”

De tweede plaats ging naar Mastel Bakery, een van de jongste Gentse bakkers. De derde plaats was voor brood en banket Filip en Sofie. De meeste publieksstemmen gingen naar Bakkerij Deloof uit Nieuw Gent. Er kwam ook een speciale vermelding voor bakkerij frimout die uitpakte met een veganistische mastel die getuigde van groot vakmanschap.De Geiwene Foersjet is een initiatief van PUUR GENT en Cultuur Gent

Juryleden Olly Ceulenaere van restaurant Publiek en Pierke Pierlala gingen bij Bernard langs met de felbegeerde Geiwene Foersjet!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.