Twintig nieuwe producten krijgen erkenning 100% West-Vlaams

In juni 2023 kregen twintig nieuwe producten de erkenning als 100% West-Vlaams streekproduct. Daarnaast hebben zeven hoeveproducenten en drie nieuwe streekproducenten de titel van 100% West-Vlaamse producent gekregen. De beslissing werd genomen door de laatste erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van Bestuur van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten (Inagro).

Het totaal aantal erkende streekproducten bedraagt nu 622, met 436 producenten en verkooppunten die het label dragen. Onder de nieuw erkende producenten zijn Wijndomein Beerbosch, Wijngoed Thurholt en Zoete Zee. Verder zijn er zeven nieuwe boerderijproducenten, waaronder Hoeveslagerij Vlees en zo, Bernard en Nele van Pomanza, en twee nieuwe wijnproducenten, Wijndomein Cense de L’Alouette en Wijndomein Den Nachtegael.

Wijn, bier, aperitieven, brood & banket, chocolade, zuivel en vlees

De uitbreiding van het “100% West-Vlaams” aanbod omvat producten uit zeven categorieën: wijn, bier, aperitieven, brood & banket, chocolade, zuivel en vlees. Al deze producten hebben een band met de regio en worden op ambachtelijke wijze gemaakt in West-Vlaanderen. Sommige van deze producten werden ontwikkeld binnen het project “Verdwenen Zwinhavens” en kregen erkenning voor hun middeleeuwse invloed.

Masteluin, rozijnenbrood en Middeleeuws grof

De categorie “wijnen” omvat nu Thurholt en Beerbosch wijnen, evenals Cense de L’Alouette en Mérula wijnen. De categorie “aperitieven” wordt uitgebreid met Lost Harbour Zwin Gin, Jus de Mer GIN en Thurholt gin. De categorie “brood & gebak” omvat Masteluin en rozijnenbrood en Middeleeuws grof van Bakkerij Philippe. In de categorie “zuivel” is er het zilt honingijs van Beukenhoeve en de citroensorbet met paradijskorrel van Hoeve Hazegras.

Hoeveslagerij Bonne kreeg erkenning voor Oud Dammenaar, een droge worst met kruidige paradijskorrel, en BBQ-grillworst, een middeleeuwse barbecueworst. In de categorie “chocolade” werden Chocopraline Duindoorn, Neusje van de zee, Zeedijkpraline en Zeedijktegeltablet van Zoete Zee toegevoegd. Tot slot is ook de Gruutpraline van Chocolatier M opgenomen in de categorie “chocolade”.

label 100% West-Vlaams

Het label “100% West-Vlaanderen” staat voor authentieke, artisanale, kwaliteitsvolle hoeve- en streekproducten die sterk verbonden zijn met de streek. De Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen zijn actief betrokken bij de promotie en het behoud van het label, dat openstaat voor zowel boerderij- als streekproducenten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.