30-jarig jubileum voor bakkerij Snauwaert in Nieuwpoort : “We zijn onze klanten dankbaar”

Marc Snauwaert (52) en zijn vrouw Delphine Verslype (54) bakken al 30 jaar samen brood en dat jubileum wordt gevierd. Hun bakkerij in de Ieperstraat in Nieuwpoort is al dertig jaar lang dé plek voor liefhebbers van vers, ambachtelijk brood en exquise gebak. Het is echter niet altijd gemakkelijk geweest, vooral met stijgende grondstofprijzen en een tekort aan personeel. Toch blijft hun enthousiasme groot.

Door de stijgende energieprijzen en de aanzienlijk hogere grondstofprijzen hebben veel bakkers de handdoek in de ring gegooid. Daarbovenop krijgen ze concurrentie van supermarkten. Toch blijven Delphine en Marc in Nieuwpoort, bij Bakkerij Snauwaert, hun vak met toewijding en passie uitoefenen. Dit jaar bestaan ze dertig jaar en om hun dankbaarheid aan hun klanten uit te drukken, hebben ze een groot jubileumbord met archieffoto’s opgehangen in hun winkel aan de Ieperstraat 7 in de badstad

Personeel gezocht

“Vandaag zijn de stijgende kosten vervelend, maar overbrugbaar. Het tekort aan personeel is een grotere uitdaging voor de hele sector”, aldus Marc Snauwaert. “We zijn op zoek naar een bakker met kennis van het vak. Bakken vergt veel van een mens. Het is een zwaar beroep en houdt veel nachtwerk in. We merken dat zulke mensen steeds zeldzamer worden. Jammer, want we hebben nog steeds enorm veel plezier in ons werk. Onze zoon Mathieu (26) heeft ook een passie voor het vak ontwikkeld en helpt ons in onze werkplaats. We vormen een geweldig team: hij houdt zich bezig met gebak en croissants, terwijl ik het brood bak.”

Moeder leerde hem bakken

Het verhaal van Marc en Delphine begon in Knokke, waar Marc opgroeide in een boerengezin en zijn moeder vaak brood zag bakken. Als kleine jongen kneedde hij het deeg met haar en zijn liefde voor het vak groeide. Marc besloot bakker te worden, schreef zich in aan Ter Groene Poorte in Brugge en verfijnde zijn vaardigheden verder onder leiding van bakker/banketbakker Wilfried De Maré in Knokke. Delphine daarentegen volgde een opleiding tot bloemiste en had een carrière in de horeca. De vonk van liefde ontbrandde tussen hen en ze volgde haar geliefde Marc op zoek naar een geschikte locatie voor een bakkerij. Als jong koppel met een bescheiden budget vonden ze niet wat ze zochten in Knokke, maar wel in Nieuwpoort. Het gebouw dat ze kochten was vroeger een bakkerij geweest, maar was in verval geraakt. Marc en Delphine hebben het nieuw leven ingeblazen en zijn nu een gevestigde waarde in Nieuwpoort.

Vers is het handelsmerk

“Toen we begonnen, waren er 14 bakkerijen in Nieuwpoort. Nu zijn ze op één hand te tellen”, beschrijft Marc. De dagen van opstaan om middernacht liggen achter ons. We beginnen nu rond 3 uur ’s nachts en gaan door tot het middaguur. Indien nodig bakken we ook overdag. Verse producten zijn ons handelsmerk. We bakken op sterrenniveau met lokale ingrediënten en pure smaken. We gebruiken geen overmatige hoeveelheden suiker of zout. Onze taarten zijn licht en licht verteerbaar.

Ook hartig gebak

Delphine zorgt voor de winkel, heeft contact met klanten en verpakt versgebakken dessertkoekjes of zelfgemaakte truffels. In de vitrine vind je ook lasagne en quiches bereid door Marc en zijn zoon. Onze klantenkring is heel divers,” besluit Marc. Er zijn zowel vaste klanten als toeristen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.