Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over: na brood, ook pizza en tajine

Brood met citroen, gember of munt: voor de meeste mensen is het niet te eten, maar voor kankerpatiënten blijkt het een zegen. Onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) en het Center for Gastrology (Leuven) werkten de voorbije jaren aan ‘oncobrood’.

 

Wie in behandeling is voor kanker, verliest tijdelijk of onherroepelijk zijn smaak. Dat is niet onschuldig: eten wordt een smakeloze opgave, mensen gaan kleinere porties eten en zelfs maaltijden overslaan. Ze vermageren, verzwakken, raken soms depressief en hun gezondheid gaat erop achteruit. Het aangepaste oncobrood biedt soelaas omdat het kankerpatiënten opnieuw doet proeven en dus eten.

Lobke Van den Wijngaert

Het succesverhaal steekt nu de grens over naar Nederland en Italië, meldt Karel de Grote Hogeschool. Chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert experimenteerde in Rotterdam met Marokkaans brood en tajine en in Napels met pizza.

‘We hebben een maand gesleuteld aan het herwerken van een Napolitaanse pizza’, zegt Van den Wijngaert. ‘Zo voegden we bijvoorbeeld vers sinaasappelsap toe aan het deeg. Iedereen was laaiend enthousiast.’

Sinaasappelsap

Aan het Marokkaanse ovenbrood werd behalve sinaasappelsap ook tijm en honing toegevoegd. Aan de tajine gember, ovengedroogde tomaten en paprika’s. Munt werd geschrapt.

‘Het moeilijkst is de selectie van de toegevoegde ingrediënten en de verhoudingen’, zegt Van den Wijngaert. ‘Alles is namelijk op maat van de patiënt. We raden af om zelf te experimenteren, maar wie geïnteresseerd is, mag aankloppen bij KdG en het Center for Gastrology.’

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.