Vader en zoon openen bakkerij Laurent in Berchem

Skender (Cahanaj 52) en zijn zoon Rendon (19) Cahanaj hebben bakkerij Laurent geopend aan de Diskmuidelaan in Berchem. Met deze bakkerij Laurent zetten ze een oude familietraditie voort.

“Mijn roots liggen in Kosovo,” legt Rendón uit terwijl hij klanten bedient. “Mijn ouders komen uit hetzelfde dorp. En ze komen allebei uit een echte bakkersfamilie. Mijn ooms, tantes, neven, grootouders, overgrootouders, enz. zijn of waren allemaal bakkers.”

Toen zijn ouders ongeveer 30 jaar geleden naar België verhuisden, werd ook zijn vader bakker. Al die tijd werkte hij in een Belgische bakkerij”, zegt Rendon. Daar heeft hij het vak verder geleerd en de Belgische gewoonten geleerd. Natuurlijk zien en voelen ze ook dat de bakkers van vandaag een zwaar leven hebben. “Maar dit is onze stiel en het was tijd voor mijn vader om een eigen bakkerij te openen.”

Helemaal opgeknapt

In het pand aan de Diksmuidelaan 131 zat lang geleden ook een bakkerij. “We zijn hier een paar jaar geleden naartoe verhuisd. Mijn ouders, mijn broers en zussen en ik. De hele infrastructuur was verouderd, dus we hebben eerst alles verbouwd. We hebben onder andere nieuwe ovens gekocht en ook het winkelgedeelte hebben we helemaal gerenoveerd.”

Het hielp dat Rendon zelf meer dan handig is: “Van opleiding ben ik energietechnicus. De airconditioners, de koelinstallaties, al die dingen heb ik zelf geïnstalleerd.” Maar zelfs voor hem sijpelt het bloed waar het niet gaan kan. “Als kind al leerde ik het bakkersvak van mijn vader. Vandaag is het een knelpuntberoep, maar ik vind het een heel fijn vak. Ik zou niets anders willen doen. En onder mijn vrienden ben ik “den bakker”.

Brood & patisserie

“In het weekend help ik mijn vader in het atelier. Patisserie, brood, pistolets en viennoiserie: Ik kan het vandaag maken. Maar ook het contact met de klanten vind ik leuk. Vooral overdag komt er een ouder publiek naar de winkel. Ik praat dan graag met de klanten. Het is ook leuk om te weten dat ze onze bakkerijwaren lekker vinden. We krijgen veel complimenten.

Klanten zijn ook blij met een nieuwe bakkerij in de buurt, merkt hij. “Vooral de mensen die uit de richting van Rooi komen. Want er zijn niet veel bakkerijen meer.” Voor Rendon is een ander leven ondenkbaar. “Mijn vader is nog lang niet met pensioen, maar als het zover is, zet ik de zaak beslist verder”, zegt hij.

Diksmuidelaan 131, 2600 Berchem

1 Comment

  1. Ere wie ere toekomt. Jullie leveren kwaliteitsproducten aan een verantwoorde prijs. Dit is een aanwinst voor de regio waarin jullie zitten. Doe zo voorts, het succes lacht u toe. Ben zeker vaste klant voor uw volledig aanbod.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.