Een vanilletruffel by Wittamer Vanilletruffel

Belgian truffels made by Wittamer
Belgische truffels made by Wittamer

Paul Wittamer

Baker is presententing other bakers how to make a truffel
Paul Wittamer geeft een demonstratie en leert ons truffels maken

Een Vanulletruffel van Paul Wittamer. Deze meester-banketbakker heeft nauwelijks een introductie nodig. Als één van Belgiës beroemdste chocolatiers kon zijn demonstratie op het Chocoladesalon in Brussel dan ook op ruime belangstelling rekenen. Samen met chef d’atelier Christophe Roesems – intussen al dertig jaar de rechterhand van de meester – presenteerde Paul Wittamer er het recept van een truffel met vanille. “Het is de allereerste praline die ik zelf bedacht”, vertelde hij. De truffel zou de carrière van patissier Wittamer een wending geven en liet hem uitgroeien tot een internationaal gerenommeerde chocolatier. “Het is een heel eenvoudig recept, dat veel variatie toelaat. Je kunt er onder meer alcohol aan toevoegen, of zeste van sinaasappel.” Over de vraag wat voor hem de voorbije decennia de belangrijkste evoluties in de sector waren, hoeft Paul Wittamer niet lang na te denken. “Vandaag weet je heel precies waar chocolade vandaan komt: uit welk land, welke regio, welke plantage.” Dat biedt de chocolatier de mogelijkheid om heel gericht met de specifieke smaken van het product te spelen. Maar toch staat of valt alles met een goede basischocolade. “En die hebben we in België altijd gehad”, aldus nog Paul Wittamer. “Voor mij blijft dat de basis waarop de internationale reputatie van de Belgische chocolade is gebouwd.”

 

Vanilletruffel

 Ingrediënten:

(voor 1 kg truffels van 8 g per stuk)

  • 1,8 dl room
  • 1/2 vanillestokje
  • 360 g donkere chocolade
  • 120 g harde fondantsuiker
  • 240 g boter
  • gesmolten bittere chocolade
  • cacaopoeder

Bereiding:

  1. Kook de room met het vanillestokje.
  2. Breek de chocolade en meng met de room.
  3. Maak de boter zacht, breek de fondant en meng door de boter.
  4. Voeg het botermengsel stap voor stap aan het roommengsel toe en roer alles tot een mooi geheel.
  5. Spuit truffels met een spuitzak (nr. 8) op bakpapier en laat ze 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.
  6. Dompel de truffels onder in gesmolten chocolade en rol ze door cacaopoeder.

Wittamer

Grote Zavel 6

1000 Brussel

02-512 37 42

www.wittamer.com

 

Tekst: Dries Van Damme

Foto’s: Jack (The Image Factory)