Veel volkoren producten zijn nauwelijks volkoren, Consumentenbond in Nederland spreekt van misleiding

Veel fabrikanten misleiden consumenten door hun product volkoren te noemen, terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is. Dat meldt de Nederlandse Consumentenbond, die fabrikanten oproept te stoppen met het gebruiken van volkoren als ‘lok-ingrediënt’.

,,Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. 

,,Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA.”

Volgens de Nederlandse Warenwet (wet inzake voeding) moet volkorenbrood altijd voor 100 procent uit volkorenmeel bestaan. Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak.

In de praktijk zijn volgens de bond veel verpakkingen onduidelijk. ,,In LU mini crackers volkoren zit 57 procent tarwebloem en maar 38 procent volkorenmeel. Dit staat niet op de voorkant van de verpakking. Ook de Santa Maria tortilla with whole wheat bevat slechts 24 procent volkorengraan, wat alleen terug te vinden is in de ingrediëntenlijst op de achterkant. En de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengranen vermeldt ook niet duidelijk op de voorkant dat er maar 10 procent volkorenmeel in zit en 25 procent bloem”, somt de bond enkele voorbeelden op.

Bron: De Nederlandse krant DG

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.