Gault&Millau kondigt voor de vijfde keer een selectie van de beste chocolatiers aan in de nieuwe gids, 2021. Ook dit jaar is er weer een selectie gemaakt van de beste chocolatiers in België en Luxemburg door middel van anonieme proeverijen. De beroemde gids kende in de regio’s Vlaanderen, Brussel en Wallonië de prijs “Chocolatier of the Year 2021” toe en deelde ook een nieuwe prijs uit, de “Discovery of the Year“.
Gault&Millau en zijn projectpartners nodigden de chocolatiers, de pers en de industrie-experts uit op de Brussels Expo om de gids “Gault&Millau’s Selection of the Best Chocolate Makers in Belgium and Luxembourg” voor te stellen. Daarmee spelen ze in op de groeiende vraag van een publiek dat de toename van het aanbod steeds meer waardeert. De lijst is niet uitputtend of volledig, maar is de laatste jaren snel gegroeid. Maar het biedt wel een exclusieve selectie van de beste chocolatiers uit de verschillende degustatieronden.
Onze chocolatiers zijn steeds meer op zoek naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze zelf branden, vermalen en verwerken in hun ateliers. Van de boon naar de reep, bone-to-bar. Dit jaar ontdekken we weer nieuwe adressen. Gault Millau veruidelijkt: “Omdat we de kwaliteit van veel nieuwkomers bewonderen, hebben we dit jaar ook een nieuwe prijs aangekondigd: de “Ontdekking van het Jaar”‘.
Selectieprocedure
Zoals altijd is de selectie van dechocolatiers gebaseerd op verschillende objectieve tests. Het Gault&Millau team werkte op dezelfde manier als voor de restaurantgids: zelfstandig, zonder commerciële of andere beddenkingen. De proeverijen waren gebaseerd op de visuele en smaakkenmerken van elk geproefd item.
Dit jaar is er een grote selectie van 97 chocolatiers uit België en het Groothertogdom Luxemburg geselecteerd. Deze chocolatiers vertegenwoordigen samen meer dan 133 winkeladressen.
Chocolatiers van het jaar
Drie chocolatiers kregen de titel “Chocolatier of the Year”.
- Chocolatier van het jaar 2021 voor Vlaanderen: OLIVIER WILLEMS – Oostende
Geen wonder dat Olivier Willems Chocolatier of the Year is. Hij is een schepper van bijzondere smaken, die bovendien pralines ontwerpt die opvallen door hun “smakelijke ontwerp”. Zelfs zijn nieuwste creaties zijn verrassend origineel: pralines gevuld met The Seadog Navy Gin, bedrukt met emoticons of gevuld met Earl Grey, praliné en fleur de sel ter ere van “James Ensor”. Dit jaar overtuigde Olivier Willems de jury met technisch geavanceerde creaties met intense en evenwichtige aroma’s.
- Chocolatier van het jaar 2021 voor Brussel: LAURENT GERBAUD – BRUSSEL
Met exclusieve cacaobonen uit Madagaskar, Peru en Ecuador heeft Laurent Gerbaud een speciale mix van 75% pure chocolade ontwikkeld. Hij gebruikt het om uitzonderlijke pralines te maken die bijzonder goed passen bij wijn en bier, zoals zijn nieuwste creatie: een ganache van frambozen en lychee – een terechte Brusselse winnaar die al jaren topkwaliteit biedt!
- Chocolatier van het jaar 2021 voor Wallonië: BENOIT NIHANT – AWANS
Benoît Nihant heeft de wereld rondgereisd op zoek naar de beste cacaoplantages en heeft deze gevonden in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Hij roostert, vermaalt en transformeert de bonen tot zijn eigen origine chocolade. Zijn meest kenmerkende praline is nog altijd Le Coeur Samba: pure chocolade gevuld met passievruchtenen een samba-thee infusie. “Dat onze jury hem dit jaar tot winnaar heeft uitgeroepen is niet verwonderlijk, gezien de kwaliteit van zijn chocolade, die een hoge technische waardering krijgt”, aldus Gault Millau
De ontdekking van het jaar
“Omdat we de kwaliteit van sommige nieuwkomers bewonderen, hebben we dit jaar ook een nieuwe prijs geïntroduceerd: Discovery of the Year“, verduidelijkt Gault Millau.
- De ‘Discovery of the Year‘ 2021 voor België: GOÛT FOU – ZELE
De liefde bracht Niels Segers en Justine Lanoo samen. Dit jaar besloten ze, na een goede voorbereiding, om als zelfstandige chocoladefabrikant in Zele te beginnen. “We werden niet alleen verrast door de mooie winkel met werkplaats, maar ook door de toch al hoge kwaliteit van het assortiment dat dit jonge koppel voerde”, meet Gault Millau. Klassiekers, die helemaal zijn herwerkt. Net als hun dessertsnackrepen weten ze ook dessertklassiekers als sachertaart en citroenmeringue te vertalen naar dessertrepen. Ze hebben ook nieuwe versies van de klassieke mellowcake met caramel-, frambozen-, praliné-, passievruchten- en “dubbele chocolade” die zowel van binnen als van buiten zijn herontworpen.
Praktisch
Chocolatemaker’s Guide 2021 heeft 76 pagina’s en kost 9,95 euro via shop.gaultmillau.b
Geef als eerste een reactie