Iedere Belg is gek op de klassiekers uit de patisserie. De appeltaart, de Financier, de Merveilleux, de Berlijnse bol of de Eclair, we houden ervan! Waar komen die lekkernijen vandaan? Wanneer zagen ze het levenslicht?
Appeltaart
Creatie
Rond 1381 voor het eerst gemaakt
Samenstelling
Een huisgemaakt deeg rijk aan boter met amandelroom en gekarameliseerde appels.
Geschiedenis
De eerste historische sporen van dit dessert zijn te vinden in Engeland, waar de inwoners dol zijn op vruchtendesserts zoals fruitpuddings. Het oudste recept dateert uit de 14e eeuw. Er is ook een appeltaartrecept terug gevonden in de geschriften van Martha Washington, de vrouw van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten.
Fianciers (friandises)
Creatie
Ergens in de Middeleeuwen
Samenstelling
Een kleine droge taart gemaakt met boter en amandelen. Vandaag zijn er tal van variaties op de markt, zoals gebak met boter en amandelen en gevuld met smeuïge chocolade.
Geschiedenis
In het Franse Lotharingen, in een klooster in Nancy, maakt men dit gebakje voor het eerst. Het werd visitandine genoemd omdat het werd gemaakt door de zusters van de Orde van de Visitatie van Nancy die de bijnaam Visitandines hadden. Het was de banketbakker Lasne die rond 1890 de visitandine weer in de mode bracht. Hij had het idee om in de buurt van de aandelen-‘beurs’ een gebakje te maken die door zijn klanten op hun duim kon worden gelegd. Hij hernoemde het daarom “financier” en gaf het de vorm van een goudstaafje.
Berlijnse bol
Creatie
1756
Samenstelling
Een rond broodje gevuld met een gladde en smakelijke Madagaskische vanillepudding.
Geschiedenis
Aangeworven als banketbakker in het leger van Frederik II van Pruisen, probeerde een soldaat-banketbakker om een gebakje te maken in de vorm van een kanonskogel. En zo ontstond de Berlijnbe bol.
Merveilleux
Creatie
Rond eind 18e eeuw
Ingrediënten
Een zelfgemaakte meringue, knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen, bedekt met slagroom en bestrooid met pure chocoladeschilfers.
Geschiedeni
De Merveilleux komt oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen, maar is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in bijna alle bakkerijen en banketbakkerijen in België te vinden. Er zijn verschillende versies van dit gebakje over de hele wereld te vinden, zoals o.m. de Canadese Whippers, de Duitse Schokokuss, de Zwitserse Chocoladekop of de zeshoekige chocolade meringue-bol.
Eclair
Creatie
1864
Ingrediënten
Een zelfgemaakt soezendeeg dat zowel knapperig als zacht is, gevuld met een (chocolade)puddingroom en bedekt met een chocoladeglazuur.
Geschiedenis
In de 19e eeuw zijn er veel gebakjes te vinden in de etalages van de meester-patissiers. Een van die boekte een enorm succes. Het werd de “kleine hertogin” of “hertoginnenbrood” genoemd. Gemaakt van koekgebak, fijn bedekt met amandelen, was het zo lekker dat het elke keer in “een flits” was opgegeten. Even later besloot Antoine Carême, de koning onder de koks en uitvinder van de croquembouches en profiteroles, het soezendeeg te vullen met chocolade of koffie en er een zoet glazuur aan toe te voegen. Hij veroorzaakte een sensatie met dit klein gebakje, dat in 1864 werd omgedoopt tot éclair (bliksemschicht). Het succes verspreidde zich over het vasteland en ook naar Engeland, dankzij koning Edward VII , die er dol op was.
De Paris-Brest
Creatie
1910
Samenstelling
Een gebakje met soezendeeg en bedekt met gekarameliseerde amandelen en gevuld met een pralinémousseline.
Geschiedenis
Uitgevonden in 1910 door Louis Durand, een banketbakker in Maisons-Laffitte, als eerbetoon aan de beroemde wielerwedstrijd Brest-Parijs-Brest, wordt het geserveerd aan de finish. Vandaar de naam en de ronde vorm die een fietswiel voorstelt.
Foto’s: Wikimedia Commons
Geef als eerste een reactie