We verspillen te veel brood: bakkerijen gooien elke week 7% van hun productie weg!

Brood. Dit is een ingrediënt dat op elke tafel te vinden is. We eten het graag vers, wat leidt tot een nogal ongelooflijke verspilling, zowel voor bakkerijen als voor consumenten. De anti-gaspijnapplicatie Too Good To Go heeft zojuist een ongekend onderzoek uitgevoerd bij 300 bakkerijen in heel België. De resultaten zijn op zijn zachtst gezegd verbluffend.

Gemiddeld verliezen de bakkerijen in België bijna 7% van hun wekelijkse productie. Die wordt weggegooid. Voor sommige winkels kan dit zelfs de helft van hun productie zijn. Voor bijna alle ondervraagde bakkers wordt verspilling echter gezien als een kwaad dat bestreden moet worden. Voornamelijk een economisch kwaad.

Hoeveel broden per dag?

Maar het grote probleem is wel hoe beoordeel je correct hoveel broden je precies moet bakken? Dat is een van de moeilijkste factoren om te bepalen in een bakkerij. De bakkers moeten daarom vertrouwen op hun ervaring en waarnemingen. Niet bepaald exacte wetenschap. Het beheer van die vraag is een moeilijke oefening geworden, vooral omdat de klanten ook steeds veeleisender worden en verwachten dat ze goed gevulde loketten zullen vinden, zelfs aan het eind van de dag. 62% van de ondervraagde bakkers zegt dat de druk van de consument hen dwingt om meer te produceren.

Als er geen meer is, is er geen meer!

Anderen hebben echter de weg van de wijsheid gekozen en hebben besloten om niet te veel te produceren. Zoals Sébastien Rochez van de bakkerij des tanneurs in Brussel: “Onze productie voor de winkel is gepland volgens de dagen en er is geen herbevoorrading gepland. Als het allemaal weg is, is het te laat. De klanten zijn er aan gewend en begrijpen het heel goed. Dit stelt ons in staat om de hoeveelheid afval bijna volledig te verminderen. »

Brood en gebak goed voor bijna een kwart van het voedselafval

Thuis is brood een van de meest verspilde voedingsmiddelen. In Vlaanderen blijkt uit een studie van de Vlaamse overheid dat brood en gebak goed zijn voor 23% van de inhoud van ons huishoudelijk afval. Toch is het heel eenvoudig om dit aandeel te verkleinen. Door bijvoorbeeld een doek om het brood te wikkelen en het op een plaats te leggen die niet te warm of te koud is (tussen 14 en 18º) en eerder droog is. En als je brood al muf is: geef het onder een druppeltje water door voordat je het droogt in een oven op 70º.

A

Boulangerie-Bakkerij des Tanneurs in de huidevetterstraat Brussel is een ambachtelijke bakkerij, 100% biologisch, waarvan het meel en de basisproducten (eieren, melk, boters) afkomstig zijn uit de Waalse landbouw. Er wordt zuurdesembrood geabkken en diverse banketproducten.
De bakkerij die het levenslicht zag in 2016, heeft een atelier dat van buitenaf volledig zichtbaar is, De bakkerij is enkel ‘s voormiddags open, van dinsdag tot en met zondag van 8 uur tot 13 uur.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Source: Sudinfo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.