Hoe een Waalse bakker zijn plaats veilig stelt naast de supermarkt

In Boninne, in de regio Namen, ligt een ambachtelijke bakkerij op ongeveer 100 meter van een plaatselijke supermarkt. Beide winkels verkopen brood en iedereen komt langs. En langs die straat waar beiden zaken zich situeren is er bijzonder veel passage.

In de supermarkt doet de bakkerijafdeling het heel goed”, legt Judith Leroy, manager van de bakkerijafdeling uit. “We bakken een deel van het brood ter plaatse, meerdere keren per dag. Een ander deel wordt binnengebracht door een bakker. Op die manier is er iets voor elk budget”.

Brood in de supermarkt


Voor klanten in de supermarkt is het handig om al hun boodschappen tegelijkertijd te doen. Daarom verliezen bakkers marktaandeel. “In Wallonië sluit elke week een bakkerij haar deuren”, betreurt Albert Denoncin, voorzitter van de Franstalige federatie van de bakkerij-, banket-, ijs-, zoetwaren- en chocolade-industrie. “Het is niet altijd te zien, want sommige worden overgenomen door een bedrijf en veranderen in depots of bijzaken.”


Lekker brood met meel… van een boer uit het dorp


Het goede oude witte brood wordt geconfronteerd met nieuwe concurrentie.


In de ambachtelijke bakkerij van Boninne (op loopafstand van de supermarkt) probeert de bakker Gauthier Dumoulin ook aantrekkelijk te blijven door een nieuw assortiment producten aan te bieden. Goed oud wit brood is niet meer genoeg om klanten aan te trekken. “We gaan in de richting van biologisch en lokaal meel”, legt Gauthier Demoulin, de eigenaar, uit. “Hier heb je een boerenbrood gemaakt met Waalse tarwe. Een brood op steen gebakken met biologisch meel, geproduceerd in Boninne – van een boerderij die zijn eigen molen heeft – dus echt lokaal!”


Authenticiteit: veel werk


Biologisch en lokaal meel: dat is het antwoord van de ambachtsman.


Het resultaat is een rustiek brood dat het authentieke brood wordt genoemd. Het vergt tot 48 uur fermentatie, komt twee dagen per week uit en heeft ondanks de schijn steeds meer succes. “Het brood is minder regelmatig, minder mooi, maar het heeft meer smaak dankzij de lange gisting. Voor de bakker is het een hele klus, een verandering.”

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Foto: Google My Business

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.