Werken met producten die houdbaarheidsdatum hebben bereikt

Dag in dag uit gooien winkeliers voedsel weg dat de houdbaarheidsdatum heeft bereikt, maar nog steeds veilig is om te consumeren. Hoe kunnen we uit deze voedselverspilling nieuwe zakelijke kansen creëren? Dat was de uitdaging voor drie studententeams van Europese universiteiten. In het Circular Food Generator Track, een educatief project van EIT Food, werden de studenten gevraagd om nieuwe productprototypes te creëren door het valoriseren van reststromen van onverkochte aardappelen, bananen en brood.

 

Wat is de Circular Food Generator Track?

 

Het is een wedstrijd van de Knowledge Innovation Community ‘EIT Food’, onderdeel van het European Institute of Innovation & Technology (EIT). De wedstrijd daagt master- of doctoraatsstudenten uit om nieuwe, innovatieve oplossingen te ontwikkelen met een hoog commercieel potentieel voor en uit voedselverliezen als gevolg van productiefaciliteiten en retailactiviteiten. In 2018 namen teams van de Universiteit van Reading (VK), de Universiteit van Hohenheim (Duitsland) en de Universiteit van Leuven (België) deel aan deze wedstrijd.

De teams hebben hun ideeën over het hergebruik van verder verspilde aardappelen, bananen en brood tot smakelijke en voedzame nieuwe producten voorgelegd aan een jury van industrie-experts, waaronder naast Puratos ook Colruyt Group, DIL en Eufic.

 

3 business cases over hoe voedselverspilling te valoriseren

 

De studententeams werkten als een start-up. Ze creëerden een business case die zowel betrekking had op het product als op de verpakking en de marketing. Industriële partners ondersteunden hen met coaching, technisch advies, begeleiding bij ontwerp en ontwikkeling, loodsen en testen. De studenten brengen een dag door bij Colruyt Group om het proces van voedselverliezen te ervaren, en een dag bij Puratos om de kenmerken van verschillende soorten bakkerijproducten te ontdekken, te testen en te ervaren.Op het einde van het project werden 3 business cases voorgesteld aan de jury. Het Britse team ontwikkelde Potato Globe, een aardappelkroket gebakken (niet gebakken) met een gamma vullingen van geüpcyclede aardappelen en broodkruimels. Abando’Nada, een cake-achtige reep gemaakt van gevaloriseerd brood en banaan, werd ontwikkeld door het Belgische team en tenslotte kwam het Duitse team met Banabooms, een op bananen gebaseerd alternatief voor ontbijtgranen, verkrijgbaar in verschillende smaken.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.