Winnares van Bake Off Vlaanderen Julie Van den Driesschen deelt haar beste baktips

Julie Van den Driesschen uit Mechelen kon de jury van Bake Off Vlaanderen overtuigen met een impressionant spektakelstuk, en rijft zo de titel ‘beste hobbybakker van Vlaanderen’ in de wacht. Haar pièce de resistance is een taart in drie verdiepingen die verwijst naar de Disneyfilm Belle En Het Beest, inclusief suikerroos en glazen stolp.

Ook zin gekregen om aan het bakken te slaan na spannende finale van Bake Off Vlaanderen? Hou dan zeker deze handige tips van Bake Off-winnares Julie Van den Driesschen en Miele in het achterhoofd!

 1. Een heel simpele tip, maar erg cruciaal: open de ovendeur niet tijdens het bakken! De temperatuur en luchtstroom verandert hierdoor en zal het gebak doen mislukken. Als je toch benieuwd bent of je creatie vormt krijgt gebruik je simpelweg het ingebouwde lampje waarmee je je gebak in het oog kan houden.
   
 2. Gebruik geen aluminiumfolie in je oven. Dit beïnvloedt de temperatuur waardoor je niet het gewenste resultaat krijgt.
 3. Zakt je luchtige taart in nadat hij uit de oven komt? Dan was het temperatuursverschil te groot en heb je de taart laten ‘schrikken’. Laat de taart na het bakken nog even rusten in de oven. Hierdoor kan de temperatuur geleidelijkaan dalen en zal het gebak beter zijn vorm bewaren.
  • Tip van Miele: wist je dat een Miele oven de ovenverwarming uitschakelt kort voor het einde van het bereidingsproces? De aanwezige warmte volstaat om het bakproces af te ronden, en zo bespaar je op je energiefactuur!
 4. Als je blind wil bakken helpt het om het bakpapier eerst op te frommelen en goed te verkreukelen. Het bakpapier laat zich erna makkelijker in de vorm leggen en blijft ook beter liggen.
  • Tip van Miele: als je over een Miele oven beschikt kan je de optie ‘intensief bakken’ gebruiken, die blind bakken overbodig maakt.  
 5. Gebruik steeds een donkere bakvorm. Deze zal de warmte beter geleiden en voor een uniformer resultaat zorgen!
 6. Bakkers weten het al langer: een hogere vochtigheid in de ovenruimte levert betere bakresultaten op.  Knapperig van buiten en zacht van binnen. Een stoomoven tovert zo een heerlijk luchtig bladerdeeggebak of brood op tafel
  • Tip van Miele: wil je jouw bakker jaloers maken? Ga dan voor de combi-stoomoven. Hij zorgt voor een zeer gerichte en nauwkeurige vochttoevoeging, de truc van de professionals.
 7. Plaats een rechthoekig gerecht, zoals brood of cake, altijd dwars (in de breedte) in de oven. Hierdoor heb je een mooiere uniformere bruining.
 8. Zorg ervoor dat je oven proper is vooraleer je begint te bakken. Overblijvende etensrestjes kunnen verbranden waardoor je gebak een ongewenste geur kan krijgen.
  • Tip van Miele: gebruik de ingebouwde pyrolysefunctie om je oven grondig en tot in de puntjes te reinigen. Zo neutraliseert de oven zelf alle vervelende geurtjes!
 9. Nog een laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip van Julie: laat je niet demotiverenals je gebak eens mislukt! Blijf kalm, blijf proberen en laat je niet afschrikken als een gebak eens anders uitdraait dan je verwacht had. En wie weet, sta je binnenkort zelf achter het fornuis van Bake Off Vlaanderen!

Krijg je de tips liever uit eerste hand te horen? Schrijf je dan snel in voor de Bake Off Vlaanderen workshop bij Miele in Asse!