Recept: kerstmakarons met appelvulling

De verleidelijke kerstmakarons met appelvulling.

Rond, lekker en in delicate pastelkleuren: macarons zijn de perfecte en luchtige afsluiter van je kerstdiner. De kerstmakarons die appelmerk Marlene voorstelt, zijn samengesteld uit een beslag van eiwitten, amandelmeel en suiker met een speciaal, in de vulling verborgen ingrediënt: een delicate compote van appels. De lichte kern verzekert een luchtige afsluiting van het kerstdiner; een combinatie van knapperigheid en zachtheid om samen van te genieten. 

Ingrediënten:
Voor de schelpen (36 makarons)

110 g amandelmeel of heel fijn gemalen amandelen, 220 g poedersuiker 
110 g eiwitten (beter als ze wat ouder zijn; wij bevelen aan om ze één nacht bij kamertemperatuur in een met transparante folie afgedekte bak te laten), 30 g geraffineerde suiker, gelkleurstof voor levensmiddelen
 
Ingrediënten voor de vulling

150 g zachte boter, 150 g smeerkaas, 150 g poedersuiker, 1 Royal Gala appel (Marlene®), 1 Red Delicious appel van (Marlene®), 
Sap van een halve citroen
Bereiding van de schelpen 
Roer het amandelmeel en de poedersuiker zorgvuldig door elkaar en zeef het om de klonten eruit te krijgen. Klop de eiwitten apart op de hoogste snelheid op en voeg de 30 g suiker geleidelijk toe. Wanneer de eiwitten bijna helemaal zijn opgeklopt, voeg je de gelkleurstof toe (de hoeveelheid hangt af van de intensiteit van de kleur die je wilt verkrijgen). Voeg de helft van het amandelmeel- en poedersuikermengsel toe aan de opgeklopte eiwitten en meng alles voorzichtig met een grote spatel. Roer van onderen naar boven. Voeg ook de rest van het amandelmeel- en poedersuikermengsel toe en blijf roeren. Ga met de spatel voorzichtig langs de wanden van de bak om alle klonten te verwijderen en een mooie egale structuur te verkrijgen.

Vul een spuitzak met gladde spuitmond (nummer 8 of 10) met het beslag. Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met de spuitzak beslagcirkels met een doorsnee van ongeveer 2 cm. Voor een perfecte cirkel mag je de spuitzak niet bewegen als het beslag eruit komt.
Nadat je alle cirkels hebt gemaakt, laat je ze staan tot de buitenste laag van het beslag opgedroogd is. Hoelang dit duurt hangt af van het seizoen, de vochtigheid buiten en de temperatuur in de keuken.
Als de buitenkant droog is zet je ze ongeveer 13 minuten in een op 150 graden voorverwarmde oven (de kooktijd en temperatuur variëren afhankelijk van het vermogen van de oven). Nu zijn de schelpen klaar.
 
Bereiding van de vulling
Voor de appelcompote schil je de appels en snijd je ze in blokjes die je samen met het sap van de halve citroen in een pan met 100 ml koud water doet. Laat alles ongeveer 15 minuten koken en verzeker je ervan dat het koken altijd gelijkmatig is. Als de appels gaar zijn, pureer je ze en laat je ze afkoelen. Het doel is om een zo dik mogelijke compote te verkrijgen.

Mix de overige ingrediënten (behalve de appelcompote) gelijkmatig en voeg ze aan het einde toe. Vul een spuitzak met de verkregen vulling en laat hem ten minste 30 minuten in de koelkast. Eenmaal afgekoeld, breng je op de helft van de eerder bereide schelpen een beetje vulling aan die je sluit met de andere helft. 
Dat was het, de makarons met heerlijke Marlene®appelcompotevulling zijn klaar! 
 
Recept van Roberto García, chef-kok van restaurant El Milano Real (Sierra de Gredos-Ávila, Spanje)