Zusto: én Belgisch, én zoet en gezond

Het Belgische Zùsto, een suikervervangend product op basis van natuurlijke vezels,  versterkt zowel de lichaamsimmuniteit als de smaak van andere ingrediënten. Deze Belgische culinaire uitvinding die zowel door de medische als de gastronomische wereld wordt geprezen, maakt zich op voor een heilzame en duurzame doorbraak bij het grote publiek. In nieuwe vormen en met een uitbreiding van haar assortiment.

Nico Renmans & Thierry Francois

En lekker én gezond én Belgisch : Zùsto lijkt wel een win-win-win. Zowel in België als over de hele wereld groeit de belangstelling voor de Belgische suikervervanger die door zijn “1 op 1” gewicht basis echte suiker in alle bereidingen naadloos vervangt en andere smaken zelfs versterkt. Zùsto, dat bestaat uit natuurlijke vezels die de darmflora bevorderen, glutenvrij is en 75% minder calorieën en 35% minder vet bevat, wordt uitdrukkelijk ondersteund door de wetenschappelijke (medische) wereld die het als een ideaal product beschouwt in de strijd tegen diabetes en obesitas. Ook de meest veeleisende chefs en patissiers zien in Zùsto een perfect toekomstgericht ingrediënt voor lekkere én gezonde recepten. Het grote publiek mag zijn smaakpapillen gerust laten prikkelen : zoet en gezond gaan wel degelijk samen. Met Zùsto

Geen lockdown voor smaak en gezondheid

De moeilijke tijden en harde maatregelen die ons treffen in onze gewoontes, sporen velen onder ons aan om meer tijd door te brengen in de keuken. Ouders, vaak mét hun kinderen, koppels, maar ook professionals uit de horeca en culinaire wereld die hun dank willen betuigen aan zorgverleners door hen zelfgemaakte maaltijden en desserts te schenken, hebben de afgelopen weken met extra aandacht en zorg lekkere recepten klaargemaakt om elkaar te verwennen in deze zware context. Velen blijven echter wel bezorgd om hun gezondheid en worden ook wat bang voor de extra kilo’s die een lockdown met zich zou kunnen meebrengen. En product dat meer smaakt geeft maar met driekwart minder caloriëen is dan ook bijzonder welkom.

Moeder-en Vaderdag

En lockdown of niet, mooie momenten als Moeder-en Vaderdag worden ook liever gevierd met lekkernijen. Nu er ook meer tijd is om meer extra ervaring op te doen in de keuken, is wellicht het ideale moment aangebroken om proefondervindelijk te gaan ontdekken hoe het Belgische Zùsto eindelijk de hoofdrol mag claimen als hét gezonde, smaakvolle alternatief op suiker, een rol die door veel andere producten werd nagestreefd maar tot nu toe nooit echt bereikt.

(Veel) beter dan enkel vervanger

Zùsto bestempelen als een “suikervervanger”, is eigenlijk enigszins afbreuk doen aan het product, rekening houdend met een aantal extra troeven waarover het beschikt. Het vervangt suiker verhoudingsgewijs ideaal met een “1 op 1” ratio[1], waardoor het perfect geschikt is voor allerlei bereidingen, in patisserie in het bijzonder, maar ook andere toepassingen, waar intensieve zoetstoffen, met hun sterkere zoetkracht en andere samenstelling, bij huishoudens en (hobby)koks menige kopzorgen veroorzaken.

Bovendien bevat Zùsto 75% minder calorieën dan echte suiker, 35% minder vetten en geen verteerbare koolhydraten. Zoals andere extensieve zoetstoffen, beschikt Zùsto over een sterke zoetkracht, die – in tegenstelling tot echte suiker – de smaak van de andere ingrediënten veel eerder versterkt dan verzwakt, dit met veel minder effect op de suikerspiegel, wat het extra geschikt maakt voor diabetici.

Vezelrijke versterker van de lichaamsimmuniteit

De vezelrijke samenstelling van het product heeft bovendien een heilzaam effect op de spijsvertering door een gezonde stimulatie van de darmflora. Hierdoor vermindert Zùsto het risico op constipatie, zonder echter een laxatieve werking te hebben, wat bij andere extensieve zoetstoffen wel vaker voorkomt.

Het verhoogt overigens de opname van Calcium en Magnesium en verhoogt de lichaamsimmuniteit.

Unieke, natuurlijke en evenwichtige samenstelling

De unieke formule van Zùsto is gepatenteerd en wordt dus met veel zorg afgeschermd. De evenwichtige, unieke samenstelling bestaat uit volgende ingrediënten: polydextrose als vulstof, oplosbare vezels als maïs, vezels uit chicorei en zoetstoffen isomalt, sucralose en erythritol.  Vooral dat laatste ingrediënt, dat in tegenstelling tot andere polyols, geen laxatief effect heeft, maakt van Zùsto een evenwichtige “blend” van natuurlijke vezels, suiker-alcohols en hoge intensieve zoetstoffen.

Goedgekeurd door topchefs

Bernard Proot testte met succes het gebruik van Zùsto uit.

Patissiers zoals Del Rey, Van Dender, Zuut, The Chocolate Line, Darcis, om er maar een paar te noemen, kunnen erover meepraten. Zij testten met succes het gebruik van Zùsto in hun creaties. Ook topchefs zoals Lionel Rigolet van Comme chez Soi en vele anderen maken dankbaar gebruik van het product. “Als je weet hoe compromisloos toptalenten uit onze gastronomie zijn als het op smaak en kwaliteit aankomt, is het extra motiverend om op hun vrijwillig ambassadeurschap te mogen rekenen”, voegt Nico Renmans, CEO en woordvoerder van NV Zùsto, toe.

Smaak is voor 90% van de consumenten (bron Nielsen) de grootste motivator bij de aankoop van een product. Het gebruik van Zùsto accentueert ook de andere smaken in een recept, daar waar suiker dit kan onderdrukken. Bovendien behoudt men met Zùsto alle bakkwaliteiten. Met dit product kan men ook carameliseren en zelfs de “Maillard reactie” bekomen, wat niet mogelijk is met andere suikervervangers.

Zùsto is een mooie vervanging voor iedereen die van zoete producten wil genieten, maar toegevoegde suikers wil vermijden,” aldus Prof. Dr. Em. Raoul Rottiers

Wetenschappelijke ondersteuning

De lof voor Zùsto komt niet alleen vanuit de culinaire wereld, verschillende wetenschappers prijzen de intrinsieke kwaliteiten van het product aan. Zùsto wordt ondersteund door een wetenschappelijke raad van hoogleraren aan de universiteiten van Brussel en Gent.

Uit studies die het UZ in Brussel uitvoerde, is onder meer gebleken dat Zùsto een glycemische index (GI)[2] van 22 haalt waar de traditionele suikers boven 65 scoren. “Zùsto is een mooie vervanging voor iedereen die van zoete producten wil genieten, maar toegevoegde suikers wil vermijden,” aldus Prof. Dr. Em. Raoul Rottiers

Collega Prof. Dr. Ir. Em Andre Huygebaert treedt hierin professor Rottiers bij: “De ingrediënten van Zusto zijn allemaal natuurlijk en zijn door de FDA goedgekeurd in Europa en de Verenigde Staten. Er is geen reden om het niet te commercialiseren.”

Geen tandbederf

De appreciatie van deze gezondheidsinstellingen valt perfect te kaderen binnen een ruimere bekommernis van de Wereldgezondheidszorg die al jaren de strijd aangaat tegen suiker.

“Het is inderdaad een goede zaak dat de druk op suiker steeds meer toeneemt, zeker als je ziet hoeveel mensen wereldwijd aan diabetes type 2, obesitas en andere ziektes zoals hart- en vaatziektes of verschillende vormen van kanker lijden, die mede door een overconsumptie van suiker kunnen ontstaan”, bevestigt Nico Renmans, die er nog aan toevoegt dat Zùsto In tegenstelling tot suiker bovendien totaal onschadelijk is voor het gebit en dus geen tandbederf veroorzaakt.

Van Cheese Cake Factory tot Danone en Delhaize

De interesse vanuit het buitenland liet dan ook niet op zich wachten. Bekende zaken als de Amerikaanse The Cheese Cake Factory, of het Britse chocolademerk Pure Heavenly Chocolate, de Franse voedselgigant Danone, of de Saoedische Saudi Ice Cream Factory schakelden al over op Zùsto om de suiker in hun recepten te vervangen.

Ondertussen is ook op het thuisfront Zùsto al langer geen onbekende meer en zal dit ingrediënt voor veel bedrijven de perfecte oplossing bieden. Zo wordt onder meer het roomijs-merk van Delhaize (low sugar icecream) met Zùsto bereid.

Goede nutriscore, uitstekende reviews

Dit product haalt dankzij Zùsto een A op de Nutri-score. Ook nieuwe “Applicaties” zoals Yuka die producten beoordelen op hun gezonde eigenschappen, halen de loftrompet boven voor Zùsto. Zo krijgt het product een 76/100 en beoordeling “excellent” door de Franse gezondheidsapp. 

Verantwoorde productie

De productie van Zùsto gebeurt hoofdzakelijk in het Zuiden van Nederland, op enkele kilometers van de Belgische grens. “In de huidige wereld wordt het steeds belangrijker dat niet alleen het eindproduct verantwoord is vanuit een gezondheidsperspectief, maar ook dat de productiewijze vanuit een milieu- en maatschappelijk perspectief onberispelijk is,” benadrukt Nico Renmans.

Zo werd er uitdrukkelijk op toegezien dat de productie van Zùsto niet vervuilend is en worden er tijdens het productieproces geen stoffen uitgestoten. Op het niveau van de logistiek wordt er ook voor geijverd om de transporten zo kort mogelijk te houden, onder meer door te werken met verdelers die ook nog ander producten vervoeren.

Uitbreiding van het assortiment

Momenteel is het product beschikbaar in consumentvriendelijke verpakkingen van 1kg in poedervorm onder de naam Zùsto Gourmet. Voor professionele doeleinden bestaan ook zakken van 25kg en specifiek voor de ijsfabrikanten is er de Zùsto Frozen in zakken van 25kg beschikbaar. Zùsto kan tenslotte ook in siroopvorm verkregen worden, weliswaar vooral voor industriële toepassingen.

Het bedrijf staat echter niet stil en onderzoekt momenteel een reeks nieuwe verpakkingen om nog beter tegemoet te komen aan de verwachtingen. Inzake productontwikkeling ligt de focus op een gekristalliseerde versie waardoor Zùsto nog beter geschikt wordt als strooibare kristalsuikervervanger (table top sweetener) voor warme dranken, om over fruit of andere etenswaren te strooien. Ook de typische kleine zakjes voor bij de koffie of thee worden onderzocht.

Groeiende belangstelling uit Retail

Zùsto kopen kan online via de website (zusto.com), het product is ook verkrijgbaar bij Makro, Cnudde, Ranson, Hanos en Horeca Totaal. Het bedrijf levert het product als ingrediënt al aan ijsvarianten bij Delhaize en voorziet Zùsto op korte termijn ook als volwaardig eindproduct in de rekken van een nationale retailer te mogen plaatsen.


[1] In alle recepten kan het nodige volume suiker eenvoudigweg door hetzelfde volume Zùsto vervangen worden.

[2] De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Een voeding met een lage GI vermindert het risico op chronische ziekten.