Christophe Van den Bergh neemt bakkerij Meeuwesen over

Bakkerij Meeuwesen in de Bochtenstraat in Rijkevorsel werd midden de coronacrisis, in maart 2020, door Christophe Van den Bergh overgenomen. “Geen ideale start”, lacht hij. “Maar ik heb samen met het personeel alles goed overlegd en de nodige maatregelen genomen.

Christophe is een bakker in hart en nieren. Hij werkte al bij een bakker toen hij 12 jaar oud was. Op 23-jarige leeftijd kwam hij in Oud-Turnhout terecht, waar hij negen jaar aan het roer stond van zijn bakkerij. Maar het verhaal hield op toen hij eens wat anders wilde doen. Vandaag is hij echter teruggekeerd naar zijn eerste liefde, het bakken.”Ik wist wat ik wilde. Daardoor heeft het ook drie jaar geduurd voor ik de stap waagde en de bakkerij Meeuwesen in Rijkevorsel overnam.”

Corona

“Op 16 maart gingen we bij de notaris zitten en negen dagen later gingen we open”, vertelt Christophe Van den Bergh (36). “De coronacrisis was in volle gang. We hebben daarom meteen plexiglazen panelen geïnstalleerd. Binnenin, op de vloer, bracht ik twee vierkante compartimenten met plakband aan, genoeg voor maximaal twee klanten in de winkel. De andere bezoekers horen te wachten op de stoep. Elke verkoopster die dat wenst, moet handschoenen dragen. De anderen desinfecteren hun handen met gel voordat ze een nieuwe klant bedienen.”

Personeel

Christophe heeft het personeel, twee vaste verkopers en twee bakkersgasten mee met de zaak overgenomen . En in het weekend kan hij rekenen op een tiental flexibele medewerkers. “Ik heb ze onmiddellijk bij alle regelingen en nieuwe maatregelen inzake de coronacrisis betrokken. Gelukkig hebben we een ruim atelier en is het geen probleem om afstand te houden!”

Aankoopgedrag

Voor de overname werkte Christophe reeds een jaar lang als gast bij de bakkerij Meeuwesen. Hij kan dus een vergelijking maken tussen het aankoopgedrag in coronatijd en de periode ervoor. “Mensen doen op een andere manier aankopen sedert de coronacrisis: “We verkochten heel wat minder brood tijdens de eerste weken van de crisis. De mensen hadden duidelijk veel reserve door het hamesteren”, zegt hij. “Nu kopen ze patisserie, maar eerder de kleine versies. Vooral de gebakjes, zoals pateekes, fruit- en rijstcakes, Javannels en koekjes. De koffiekoeken doen het ook goed. Taarten voor vier personen vliegen de deur uit, maar grote taarten zijn minder populair. “, aldus Christophe.

“Ondertussen kan ik de balans op maken. Het is al druk geweest. Onze broodautomaat draait al sinds dag één op volle toeren en is zeven dagen per week gevuld met vers brood.

Lokale samenwerkingen

“In de week voor Pasen begonnen klanten ontbijtmanden te bestellen, maar we konden ze niet snel genoeg klaar maken”, vertelt Christophe. “Vandaar dat we onze krachten met de broodjeszaak aan de overkant van de straat hebben gebundeld.. Ik heb de pistolets, de koffie- en ontbijtkoeken geleverd, en zij deden de rest. Ik heb ook bewust samengewerkt met de plaatselijke slager en de lokale fruitteler uit Minderhout”.

Oude patron

Jeff Meeuwesen (49) en vriendin Nadine verlieten de bakkerij in de Bochtenstraat in Rijkevorsel na een carrière van 25 jaar. Hij wilde iets anders doen. De bakker, die in 1995 van Minderhout (Hoogstraten) naar Rijkevorsel verhuisde, begon in het centrum met deze bakkerij. Al snel groeide het bedrijf en kon hij rekenen op medewerkers die hem bijstonden. “Twee jaar geleden groeide bij mij het besef dat het leven kort was en dat er nog wat anders was dan bakken. Mijn vader stierf in 2003 op 57-jarige leeftijd. Nu ik bijna 50 ben, dacht ik dat het tijd was om te stoppen”, legt Jeff Meeuwesen uit. ” Ik wil nog steeds werken, mogelijks doe ik iets in de bouw. Mijn broer heeft een bouwbedrijf in Minderhout. En wat ik de afgelopen jaren op sociaal gebied heb gemist, hoop ik nu te kunnen inhalen. “

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.