Kwaliteit brood bakker voldoet soms niet!

Toen de Nederlander Teun Van de keuken in de krant las dat de ambachtelijke bakkerij er slecht aan toe was, stelde hij een aantal zaken in perspectief. Is de bakker nog goed bezig? Hoe traditioneel zijn de meeste bakkers nog? Is hun brood beter dan dat van de supermarkt?

Veel mensen gaan niet meer naar de ambachtelijke bakkerij, maar kopen hun brood in de supermarkt. Triest, natuurlijk. Niets is beter dan goed brood van een goede bakker. In Amsterdam is er een winkel waar u lange tijd in de rij kunt staan aanschuiven voor een eenvoudig, stevig volkorenbrood, dat – zoals het hoort – alleen bestaat uit volkorenmeel, water, gist en zout. Geen broodverbeteraars. Na één dag is het brood oud en moet het geroosterd worden. Eenvoudig, maar goed en al meer dan honderd jaar een succes.

Niet meer traditioneel

Maar veel bakkers zijn niet meer traditioneel bezig. Veel bakkers hebben hun ziel aan de duivel verkocht. Enkele decennia geleden dachten grote meelfabrieken dat ze meer geld konden verdienen door niet alleen meel aan bakkers te verkopen, maar ook kant-en-klare broodmixen. Net zoals u in de supermarkt een broodmix voor uw eigen broodmachientje kunt kopen: Lees het recept op de verpakking, voeg wat water toe, stel de machine in en je bent klaar, zoals veel bakkers doen. zij tekenen een contract met de fabriek en kopen kant-en-klare broodmixen. Deze molens maken verschillende mengsels voor verschillende soorten brood, die allemaal een naam hebben: Vikorn, Sovital, wat dan ook. Deze namen zijn merknamen. Alleen bakkers die een contract hebben met een dergelijke meelfabriek mogen deze broden maken en deze namen gebruiken.

Is het win-win voor bakker en molen of net niet?

Voor de meelfabriek is dit een ambacht en voor de bakker is het eenvoudig. Dit bespaart veel moeite. De fabrieken steunen zogezegd de bakker. Ze krijgen brood dat altijd precies hetzelfde smaakt en dezelfde structuur heeft. Constante kwaliteit die een vakman niet kan leveren, maar een fabriek wel (ik denk dan aan brood dat niks voorstelt, maar dat plaats ik dus tussen haakjes). Als de bakker het wil, kan hij ook een mooi marketingconcept krijgen: posters, een kartonnen bakker met een broodje in zijn hand en mooie flyers met serveertips.

Alles identiek

Er zijn slechts enkele van deze meelfabrieken, zodat alle bakkers met dergelijke contracten hetzelfde brood hebben. Raad drie keer wie ook door deze fabrieken wordt bevoorraad? De supermarkt! Daardoor verkopen ze bijna hetzelfde brood.

Al deze bakkers met hun fabrieksbrood hebben zichzelf de schuld gegeven van de ellende. Een echt goede bakker met zijn eigen brood uit eigen deeg is de moeite waard om er een bezoekje te brengen, maar indien dit niet het geval is kan je net zo goed naar de supermarkt gaan.

t.vandekeuken@volkskrant.nl

Bron: De Volkskrant

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.