Da Ma: gezonde producten maken en promoten via EU-programma in de grensstreek

De Europese Unie helpt onafhankelijke bakkers en patissiers in West-Vlaanderen om hun assortiment gezondere producten uit te breiden via het Avenirs-project. De EU erkent dat onafhankelijke bakkers bedreigd worden door de supermarkten en dat hun aantal in tien jaar tijd met bijna 20% is gedaald.

In totaal namen 30 West-Vlaamse en 50 Franse ambachtelijke bakkers deel aan workshops om te leren hoe zij gezondere producten kunnen maken. Zij waren niet verplicht de producten daarna te maken of te verkopen.

Het opleidingsprogramma van Syntra West in Kortrijk had tot doel lokale bakkers te leren hoe zij gezondere brood- en banketproducten konden maken. Tien deelnemende bakkers kregen van de instructeurs van Syntra West les in het ontwerpen van 10 nieuwe producten met de nadruk op het verminderen van het vet-, zout- en suikergehalte. De bakkers kregen ook advies over hoe ze hun producten effectief kunnen promoten.

Daling aantal bakkers

In tien jaar tijd is het aantal ambachtelijke bakkerijen in onze provincie met bijna 20% gedaald. In 2009 waren er nog 836 ambachtelijke bakkerijen, iets meer dan tien jaar later zijn dat er nog maar 684. De bedoeling is om de ambachtelijke bakkerijen te oriënteren naar een uitbreiding van hun assortiment gezonde producten. Innovatie is essentieel om hun marktpositie te behouden en zelfs te versterken. “Het was absoluut noodzakelijk om een project als Avenirs op te starten omdat ambachtelijke bakkerijen in België met uitsterven worden bedreigd”, legt Anke Allaert van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) – West-Vlaanderen uit.

Da mag!

Om ambachtelijke bakkers te stimuleren, werkten de partners van het Europees Interreg-project AVENIRS met ‘Da mag!’ een nieuw gamma bakkerij- en bakproducten met aandacht voor gezondheid en welzijn uit. In het kader van het Avenirs-project konden 30 ambachtelijke bakkers uit West-Vlaanderen en 50 Franse bakkers deelnemen aan een opleiding om gezondere producten te leren maken. Het doel was bakkers in de grensstreek in staat te stellen te innoveren om hun marktpositie te versterken en aan de verwachtingen van de consument te voldoen.

Europa

Anke Allaert van POM West-Vlaanderen vindt het positief dat Europa regionale projecten als Avenirs steunt. “Het betekent zeker dat politici om kleine onafhankelijke producenten geven en budgetten voor hen uittrekken”, zegt ze. “Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming, is het daarmee eens. “89% van de Europese bedrijven zijn KMO’s. Zij vormen de ruggengraat van de economie en daarom moet de EU hen blijven steunen.” Volgens Vandenkendelaere probeert Europa lokale aankopen te bevorderen door de keten tussen producent en handelaar zoveel mogelijk te verkorten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.