“Andermans zaken”: confronterend, maar leerzaam!

Op woensdag 30 september zond VRT de aflevering van ‘Andermans zaken’ uit, waarbij Kamal Kharmach* ondernemersadvies gaf aan Bakkerij Laurens uit Varsenare. Hij wees zaakvoerders Laurens en Melissa onder meer op het belang van kostprijs- en rendementsberekening.

Hoewel de aflevering bij momenten behoorlijk confronterend was, bracht het programma zowel de bakkerij als onszelf heel wat bij op het vlak van efficiëntie en werk-privébalans.

Kamal bracht het koppel bovendien bij om een focus te stellen. Vijftig soorten brood aanbieden is niet nodig. Het leidt tot keuzestress. Bovendien is het niet rendabel en leidt het tot inefficiëntie in het werkproces!

Qua rendabiliteit was het ook even slikken voor Laurens en Melissa. Ze keren zichzelf 500 euro per maand uit. Met werkdagen van 16 uur levert dit een bedrag van 1, 75 euro per uur op. Te weinig en niet gezond!

Privé

En ook privé zijn ze slecht bezig. Door al dat werken zien ze hun eigen dochter bijna niet. “Er moet daarom het een en ’t ander veranderen”, leert Kamal hen. Het jonge koppel wil deze harde waarheid aanvankelijk niet accepteren, ze protesteren, komen zichzelf tegen, maar moeten uiteindelijk toegeven dat Kamal gelijk heeft. Kamal doet het op een fijne, diep warme manier. Toch is het niet enkel voor het bakkerskoppel, maar soms ook voor de kijker zwaar en moeilijk om de harde feiten achter deze leuke façade te zien.

Lees meer

Laurens Devestele: “Mijn levenskwaliteit is verbeterd sedert het programma. “Ik heb nog stress, maar het is al minder!”

Kamal Kharmach (Antwerpen, 1991) is een Vlaams stand-upcomedian, presentator en docent bedrijfseconomie aan de Karel de Grote Hogeschool.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.