Bart Mostaert van Poperings IJssalon l’Heritage is eerste Korte Keten Kop West-Vlaanderen

Bart Mostaert van het bekende ijssalon l’Heritage uit Poperinge mag zich de eerste Korte Keten Kop West-Vlaanderen noemen. Dat werd vrijdag 26 april bekend gemaakt in de Lokaalmarkt van Roeselare. De Korte Keten Kop is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro, POM West-Vlaanderen en Westtoer en past binnen de Week van de Korte Keten die dit jaar plaatsvindt van 4 tot en met 12 mei.

De voorbije weken brachten 4.525 mensen hun unieke stem uit via www.korteketenkop.be. De Reningenaar haalde net geen kwart van de stemmen binnen en is dus de eerste West-Vlaamse ambassadeur van de Korte Keten.

Korte Keten Kop

Hij haalde het in een spannende strijd van Evelyn en Celine Vanspeybrouck van Hoeveslagerij Mandeldaele in Oostrozebeke, van Bart Syryn van Hoeveslagerij Heerlijkheid in Vladslo/Diksmuide, van Gudrun Vandoorne van Brouwerij ’t Gaverhopke in Waregem en van Renaat Devreese van geitenkwekerij ’t Reigershof in De Haan/Klemskerke. De 36-jarige Bart Mostaert is sinds 2017 stevig verankerd in het centrum van Poperinge met l’Heritage waar hij een belevingsshop en ijssalon uitbaat. Mostaert groeide zelf op in een landbouwbedrijf en kwam via zijn ouders al snel in contact met andere hoeve- en streekproducenten. Zij baten sinds 2014 zelf een ijssalon, Bed&Breakfast en tearoom uit in Reninge.

Passie

Mede door zijn ouders groeide de passie om zelf aan de slag te gaan. Bart maakt ijsbereidingen met fruit uit de tuin en lokale producten zoals koekjes van Jules Destrooper. Zijn ijsbereidingen vinden ondertussen hun weg naar lokale horeca en winkeltjes. Alles staat bij hem in het teken van korte keten en lokale economie. Bovendien wist hij de voorbije jaren een netwerk gelijkgestemde ondernemers uit te bouwen van waaruit telkens nieuwe ideeën komen.

Verkiezing

De voorbije weken ging West-Vlaanderen op zoek naar de allereerste ambassadeur van de korte keten ofwel ‘Korte Keten Kop’. Er kwamen in totaal 31 inzendingen binnen waaruit er door een jury vijf laureaten naar voren werden geschoven. Het ruime publiek kon van 5 april tot 24 april stemmen op zijn of haar West-Vlaamse favoriet via www.korteketenkop.be.

De Korte Keten Kop

Met deze actie wil de Provincie West-Vlaanderen de Korte Keten een gezicht geven. Korte keten biedt immers heel wat voordelen, zowel voor consument als producent. Rechtstreeks kopen bij de producent verkleint de voedselkilometers, levert vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel en steunt de lokale economie. Het West-Vlaamse initiatief past binnen de Week van de Korte Keten die inmiddels is uitgegroeid tot een Vlaamse campagne.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.