Biologische bakkerij De Trog brengt Belgisch korenbrood op de markt

De biologische bakkerij De Trog lanceert een nieuw brood: korenbrood. Het gaat om een samenwerking tussen verschillende partners: vijf biologische landbouwers(BioGrano), het kenniscentrum Inagro, de maalderij Molens Nova, de biologische bakkerij De Trog en Bio-Planet. Het brood zal ook verkrijgbaar zijn in de winkels van Bio-Planet.

De eerste zaadjes van het project werden geplant op de Trefdag Biologische Landbouw bij Inagro. De Meesterbakker Hendrik Durnez van bio bakkerij De Trog inspireerde vijf graanboeren uit Vlaanderen en Wallonië met zijn passie voor biologische bakkerijproducten, lokaal graan en eerlijke handel. Op zijn verzoek om samen de mogelijkheden te onderzoeken werd ingegaan. Het idee om Belgische landbouwers aan te moedigen opnieuw bakwaardige graansoorten op biologische wijze te verbouwen, was in feite het begin van een vruchtbare samenwerking. “Te midden van de prachtige graanvelden van Simon Colembie, een bioboer uit de Scheldevallei, vielen uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plaats,” vertelt Hendrik Durnez.

Lokaal en biologisch

De diverse tarwepopulatie die de basis vormt van Korenbrood, is gebaseerd op een spontane en natuurlijke kruising van een dozijn tarwevariëteiten,wat een meerwaarde betekent voor de biodiversiteit. “We blijven weg van monoculturen, geven ziektes geen kans en bevorderen een stabiel plant- en oogstproces”, legt de meesterbakker uit. “We richten ons ook op een biologische manier van telen en verwerken. Wij zijn er vast van overtuigd dat dit de manier is om een veerkrachtig antwoord te bieden op de uitdagingen waarvoor wij staan.”

Belgisch Korenbrood wordt ook lokaal geproduceerd. “Onze boeren, molenaar, bakker en distributeur zitten om de hoek,” vertelt Durnez. “Zonder uitzondering zorgen we voor een korte toeleveringsketen en eerlijke landbouw, investeren we in lokale biodiversiteit en beperken we onze ecologische voetafdruk.”

Een sterk partnerschap

Het project wordt gesteund door verschillende partners: BioGrano – vijf biologische landbouwers, het kenniscentrum Inagro, de maalderij Molens Nova, de biologische bakkerij De Trog en Bio-Planet. Bio Bakkerij de Trog trekt met veel trots aan de kar. Het nieuwe Belgische Korenbrood is voor hen dan ook een ware voltreffer. “De volledige keten wordt immers gekenmerkt door ambachtelijke werkwijzen en passie en liefde voor het vak,” legt Durnez uit. “Bio-Planet is een duurzame supermarkt die geeft om mens en milieu, dus het is een geweldige partner voor ons. Ons dagelijks vers Korenbrood zal binnenkort in de schappen van meer dan dertig winkels liggen. Naar onze mening is het een goede aanvulling op alle andere biologische en lokale producten die de supermarkt al aanbiedt.”

Hendrik Durnez: “Korenbrood: recht van de akker naar de bakker”.

Lees meer

Afbeelding: De Trog Biologische Bakkerij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.