De eerste biologische tarwe voor het project van de Belgische keten Colruyt is geoogst en goed bevonden om te worden gemalen tot meel voor de productie van biologisch Belgisch brood. Eerder dit jaar kondigde de supermarktketen een samenwerkingsproject aan met vijf biologische landbouwers, een molen en een bakkerij om in België biologisch brood te produceren.
De eerste oogst van biologische broodtarwe voor het project van de Belgische supermarktketen Colruyt is binnen, zij het iets later dan verwacht door de slechte weersomstandigheden tijdens de zomer. Alle partijen biologische tarwe zijn bemonsterd voor kwaliteitscontrole. Voor de kwaliteitscontrole baseert de groep Colruyt zich op een aantal marktparameters zoals het hectolitergewicht, de Zeleny-waarde en het eiwitgehalte van de tarwe.
“Op basis van de resultaten van de geteste monsters kunnen wij met enige trots bevestigen dat de lente- en wintertarwe van goede tot voldoende bakkwaliteit is om te worden gebruikt voor het malen van meel en het bakken van brood. Slechts één partij werd afgekeurd wegens de aanwezigheid van stuifbrand”, stelt de supermarktketen.
12 hectare, meer dan 115.000 broden?
Vijf landbouwers, geografisch verspreid over heel België, verbouwden biologische tarwe op een totaal van 12 hectare. “De oogst was goed en de opbrengst was zelfs iets hoger dan verwacht”, zegt Colruyt. Toen het project in het voorjaar werd aangekondigd, was de productiedoelstelling 55 ton. Dit komt overeen met ongeveer 36 ton meel, waarmee 115.000 broden kunnen worden gemaakt.
Na een geslaagde oogst kan het project overgaan tot de volgende fase, de verwerking tot meel. “Ook hier zijn de eerste stappen gezet”, zegt Colruyt: “De bakproeven in de molen waren ook succesvol, en één partij broodtarwe is gemalen en kan gebruikt worden voor de broodproductie. De andere partijen broodtarwe worden op de boerderij opgeslagen om te worden gebruikt wanneer dat nodig is.
De laatste stap van het proces is het bakken van het brood. Deze taak rust op de schouders van de bakkerij Atelier du Pain in Ninove. De bakkerij gebruikt het meel voor de productie van biologische broden van 500 en 800 gram, en van Biostop-broden. Het 100% Belgisch brood zal vanaf begin december beschikbaar zijn in de Bio-Planet winkels.
Groot project
Het voorlopige succes heeft de supermarktketen ertoe aangezet het volume voor volgend jaar te verhogen, hoewel Colruyt nog geen cijfers geeft. “Tegen 15 november zal de wintertarwe van Arminius en Mochus opnieuw worden ingezaaid voor de oogst van volgende zomer.
Om de onzekerheden rond broodtarwe* weg te nemen en biologische tarwe van eigen teelt te kunnen produceren, heeft de Groep Colruyt de handen in elkaar geslagen met landbouwers, molenaars en bakkers. Elke landbouwer die aan dit ketenproject deelneemt, profiteert dankzij deze samenwerkingsovereenkomst van een gegarandeerde verkoop tegen een vooraf vastgestelde prijs.
- De landbouwers aarzelen om broodtarwe te telen omdat zij geen gegarandeerde afzetmarkt hebben en moeten concurreren met de invoer van broodtarwe uit Duitsland en Oost-Europa.
Bron: VILT
Geef als eerste een reactie