Wycam’s borstbollen ontvangt erkenning als streekproduct

Een borstbol, de naam spreekt voor zich, is een Vlaamse snoep die bekend in de oren klinkt. Toch is hij niet terug te vinden in de woordenboeken van Van Dale.

Het maken van borstbollen werd vroeger thuis gedaan: zeer langzaam werd suiker met een lepeltje azijn ingekookt, indien voorhanden werd er een smaakje zoals vlier, munt, enz. toegevoegd. De ingekookte karamel werd uitgegoten op een koude steen. Dat kon al eens de blauwe steen zijn van een deur of venster. Daarna werd de geharde karamel met een hamertje in hapklare blokjes geklopt.

Wycam’s borstbollen

Deze snoep inspireerde Wyckmans Camille uit Schoten tot de Wycam’s borstbollen versierd met twee hamertjes. Met het recept van een lokale bakker ging Camille in 1946 op een Leuvense stoof aan de slag. Al snel werd er op grotere schaal geproduceerd en werden de borstbollen via de lokale kruideniers verkocht. In 1973 werd het alom bekende gestreepte blikje gedeponeerd. Sinds kort worden de snoepen in Sint-Niklaas Het recept van deze nostalgische bollen blijft geheim. Specialisten proeven er misschien een toets vanille, zoethout of honing in.


Aangeboden door Wycam’s Produkten NV uit Sint-Niklaas

Meer info:
Wycam’s Produkten NV
Europark Oost 16
9100 Sint Niklaas
www.wycams.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.