Brood bakken in nauw verband met de natuur: nieuwe bakkerij natuurbrood in Heers

De liefde voor fietsen bracht Frédéric Bodeux uit Vechmaal naar Nederland en Wallonië. Vorig jaar gaf hij zijn baan in een fietsenwinkel op voor zijn andere passie, het bakken van brood: “Het zit in de genen, aan mijn moeders kant”, legt hij uit.

“Bakken is al sinds mijn kindertijd een van mijn passies. Aan moederskant, werd mijn grootmoeder in een familie van bakkers geboren. Met haar broers en zussen hielp mijn moeder haar ouders met de dagelijkse taken. Mijn moeder bezorgde op haar bakfiets de broden.”

“Thuis was er ook altijd vers brood”, herinnert Frédéric zich. “Mijn moeder bereidde het en vroeg ons altijd om tijdens het rijsproces rustig te blijven. Hoewel ik altijd in het werk van bakker geïnteresseerd ben geweest, wilde ik hier nooit mee verder gaan omdat er één ding was dat ik niet leuk vond: het nachtwerk.”

Fietsmonteur

“In 2011, studeerde ik in Luik af als psychologisch assistent. Daarna ben ik een jaar in Canada gaan werken en zo ben ik in de fietswereld terecht gekomen. Terug in België, wilde ik me verder blijven specialiseren als fietsmecanicien. Ik werkte liever in een beroep dat gerelateerd was aan een van mijn passies dan dat ik het verzorgend werk weer opnam, waarin ik gediplomeerd was. Na enkelen jaren in een grote fietsenzaak in Nederland gewerkt te hebben, keerde ik terug naar België en werkte in verschillende winkels in Wallonië.”

Op zoek naar die kwaliteit

“In 2018 besloot ik van koers te veranderen om eindelijk mijn jongensdroom waar te maken: brood bakken. Bij de bakkers, kon ik geen brood meer vinden dat mij smaakte. Dus, besloot ik weer thuis te gaan bakken en zo leerde ik zuurdesem kennen. Dit was mijn oplossing om weer lekker brood te eten zonder ’s nachts verteringsproblemen te hebben.”

“Ik heb me dan, in combinatie met mijn job als fietsmecanicien, proberen bij te scholen. In het weekend ging ik op vrijwillige basis bij bakkers werken (die uitsluitend met zuurdesem werkten). Ik heb ook enkele cursussen in avondonderwijs gevolgd en thuis heel veel experimenteren uitgevoerd.”

Eindelijk bakken

“Eind september 2019 besloot ik mijn baan in de fietsenbranche op te zeggen zodat ik me 100% op mijn bakkerijproject kon concentreren. Deze beslissing stelde me in staat om een professionele stage te gaan volgen bij een gerenommeerde bakkerij in Oslo. Kort daarna ontmoette ik een bakker die zijn project in samenwerking met een starterslabo (bedrijfsincubator) had opgestart. Ik heb me dan bij Step by Steppes in Luik ingeschreven. Dankzij die structuur kon ik mijn natuurbroodproject stap voor stap opbouwen en voorbereiden. Om mijn activiteit te starten, heb ik besloten om in het atelier van een andere bakker het brood te bakken. Hierdoor kan ik me volledig op de kwaliteit concentreren en mijn productiekosten verlagen.”

Natuurlijk zuurdesembrood

Frederic zocht en vond een winkel in Heers. “Ik dacht dat de plek ideaal zou zijn, vlakbij het centrum met veel parkeergelegenheid. Bovendien kostte het niet veel moeite om de winkel in te richten”. Natuurbrood is een bakkerij die zich op de kwaliteit van het brood richt en niet op de hoeveelheid. “Ik kies ervoor om zoveel mogelijk met lokaal bio meel te werken en in nauw verband met de boeren uit de regio te werken.”

“Mijn brood wordt op basis van een 100% natuurlijke desem gemaakt waardoor het langer bewaard kan worden en beter verteerbaar is. Het deeg wordt grotendeels handmatig gekneed en een deel van het brood wordt in houtovens gebakken. De productiewerkplaats is in Tongeren gevestigd en de distributie vindt plaats in de regio Heers, Borgloon en Oreye (Oerle).”

Grondstof

“Ik gebruik alleen wat in onze velden groeit. Ik wil laten zien dat we een lekker, gezond en gevarieerd brood kunnen bakken met wat uit de regio komt. Dankzij de zuurdesem smaakt het brood beter, gaat het langer mee en is het beter verteerbaar. Elk brood dat ik hier verkoop bevat een andere graansoort, dus ik hoop dat de mensen het bewuster zullen eten. In plaats van mijn brood “grijs” of “wit” te noemen, geef ik het de naam van het graan. Naast natuurlijk brood maak ik ook kaneelbroodjes, cacaobroodjes en koekjes”. Frédéric werkt samen met boeren en andere producenten in de regio. “Mijn bloem, bijvoorbeeld, komt van Haneffe en de eieren van een biologische boer uit Vechmaal. Ik wil dat de afstand van het veld tot het bord van de klant zo kort mogelijk is”, besluit Frédéric.

De bakkerij is sedert april 2020 open.

Frederic Bodeux, 0456/15 85 51, info@natuurbrood.be http://www.natuurbrood.be

Beelden (& tekst) : website natuurbrood

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.