“Brood van Subway is geen brood”, stelt Ierse rechtbank

De fastfoodketen Subway wilde in Ierland wat extra centjes verdienen met het brood dat ze in hun zaken verkopen. In Ierland is het namelijk zo dat je op brood geen BTW moet betalen. De Amerikaanse keten zag daar wel wat dollars in en vroeg daarom die vrijstleling aan. Maar dit werd hen door de Ierse rechtbank niet gegund. Wat jullie verkopen is geen brood, gezien de samenstelling van jullie producten. Vijf keer meer suiker dan in een normaal Iers brood!

In Ierland is er geen BTW op fruit, groenten, brood en andere goederen. Bookfinders Ltd, een metroconcessiebedrijf, had beroep aangetekend bij de rechtbank omdat het van mening was dat de Subwaybroodjes ook een btw-vrijstelling verdienden.

Volgens de rechtbank kan Subway zo’n vrijstelling bekomen als hun broodjes ook daadwerkelijk “brood” bevatten zoals gedefinieerd door de Ierse wet. Echter, sandwiches in de Amerikaanse keten bevatten vijf keer meer suiker dan de wettelijke limiet, aldus de rechtbank. De broodje svan Subway valt daarom in de categorie “andere bakkerijproducten”.

Volgens de Ierse wet mag brood niet meer dan 2% suiker, vet of geïmproviseerd meel bevatten in verhouding tot het gebruikte meel. Volgens de Irish Independent is dit percentage 10% voor suiker.

Bron: Wikimedia commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.