BroodNodig kweekt eigen granen in België voor de productie van traditioneler en beter verteerbaar brood

Marc van Eeckhout en Lutgart Lyen, eigenaars van bakkerij BroodNodig in Hofstade (Zemst), zijn afgestapt van de traditionele manier van broodbereiding in hun industriële bakkerij. Ze werken nu met zelfgeselecteerde en zelfgekweekte bijna uitgestorven granen in samenwerking met Milagro aan de Groenenhoek in Aartselaar.

Volgens Lutgart Lyen (65) en Marc Van Eeckhout (64) heeft er in de loop der jaren een verschuiving plaatsgevonden in de manier waarop granen worden verbouwd, wat de kwaliteit van ons brood heeft beïnvloed. “In onze moderne wereld heeft de industrie de neiging om voorrang te geven aan snelheid, haast en onmiddellijke oplossingen”, zegt het echtpaar. “Sommige dingen hebben echter tijd nodig, waaronder het maken van brood.”

Historiek

Het koppel was vroeger eigenaar van een broodbakkerij en had vijf eigen winkels in Mechelen. Terwijl ze de winkels verkochten, behielden ze de bakkerij met de naam ‘BroodNodig’. Ze noemden hun product ‘Het Traagste Brood’ omdat ze een sterke nadruk leggen op de kwaliteit van de ingrediënten, waardoor het iets duurder is dan traditioneel brood.

Beter verteerbare granen

Lutgart Lyen merkte een toename van glutenintolerantie en andere intoleranties die geassocieerd worden met moderne tarwe, wat haar ertoe bracht de geschiedenis van oude, vergeten granen met beter verteerbare gluten te onderzoeken. Ze deed uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland naar verschillende soorten granen. Ze begonnen deze granen zelf te planten en zochten de medewerking van boeren die aan het project wilden deelnemen. De kleine hoeveelheid graan die ze in eerste instantie verwierven, werd gezaaid om een grotere oogst aan zaden op te leveren. Deze zaden werden vervolgens opnieuw geplant om uiteindelijk genoeg graan te produceren voor hun bakkerij. Dit proces stelde hen in staat om te werken met granen die beter verteerbaar waren, met als doel om problemen met betrekking tot glutenintolerantie aan te pakken.

Samenwerking met bio-landbouw

Marc en Lutgart zijn een samenwerking aangegaan met het biologisch landbouwbedrijf Milagro in Aartselaar en hebben meer dan een hectare land gebruikt om vijftien oude, vergeten graansoorten te verbouwen. Hun doel is om een succesvolle oogst te behalen, wat zal resulteren in heerlijk, mooi bewerkt en licht verteerbaar brood dat in de herfst van dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Ze hopen zelfvoorzienend te worden in hun basisgrondstof en niet langer graan uit het buitenland te moeten intrekken. Dan ontstaat er ook een volledige cyclus van “grond tot mond”.

Dit initiatief richt zich op het promoten van lokale en duurzame graanproductie voor gezonder en licht verteerbaar brood.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.