Hoe gaat het met de bakkers in Vlaanderen tijdens deze coronatijden? Désiré en Lore Masschelein van Bakkerij Bernard in Wervik werken hard, misschien wel dubbel zo hard voor een kleinere omzet, maar blijven positief. Vooral over de klanten van wie ze veel respect krijgen zijn ze best te spreken. “De mensen appreciëren wat wij doen en bedanken ons voor onze inspanningen tijdens deze harde tijden.” Even verder in dezelfde provincie is Bakker Jan Dierickx Visschers van Izegem helemaal niet zo tevreden. Hij zit al veertig jaar in het vak en de opvolging van zijn zaak is via zijn dochter die ook passioneel door het bakkersberoep is gegrepen, verzekerd. “De nieuwe oepningsuren zijn gemaakt op maat van de grote warenhuizen.”, claimt hij.
De bakkerij bakt gemiddeld 600 broden per nacht. “Onmiddellijk na de eerste maatregelen van de regering, keerde de bevolking terug naar een basisdieet. We hebben veel brood en veel worst gverkocht”, zegt Désiré. “Sommige mensen kochten tot 20 broden tegelijk om ze thuis in te vriezen. Inmiddels hebben we ook kilo’s meel verkocht. Veel mensen beginnen thuis in hun vrije tijd taart en brood te bakken.
Toch niet dezelfde omzet
De grote vraag vertaalt zich niet meteen in grote winsten, zegt het echtpaar: “Een belangrijk deel van onze omzet is het aanbod van taarten voor banketzalen, maar die sector is verdwenen. Zelfs de traditionele vraag naar paaseieren blijft achter. Vergeleken met andere sectoren kunnen we natuurlijk niet klagen. Wij bieden ons hele assortiment, dat nu ook spaghetti, noedels, soepen, sandwiches en andere voedingsmiddelen omvat, aan via onze online shop. We hebben gemerkt dat steeds meer mensen de drukte in de supermarkten vermijden door gewoon ter plaatse te gaan winkelen. Ze bedanken ons voor onze inspanningen en verwachten dat we open blijven.
Bakker Jan Dierickx-Visschers: ontevreden met de verplichte openingsuren
Onze gezondheid en deze van onze klanten zijn van levensbelang. Gezonde groeten van uw warme bakker en het ganse team.”
Bakker Jan: “Ik ben bevoegd om mijn winkel open te houden van 7 tot de 22u. Maar we zijn bakkers en werken ’s nachts. Waarom kunnen we onze normale werktijden niet aanhouden en onze deuren niet om 5:00 uur openen? Zo verdelen we de klanten. En op die manier kunnen we de verpleegkundigen voorzien van verse producten op weg naar hun job of bij de terugkeer ervan?
Bakker Jan Dierickx Visschers is een bekende persoonlijkheid in Izegem, hij is ook lid van het gemeentebestuur. Sinds 25 jaar runt hij een bakkerij in Bosmolens (Izegem). Ook hij kreeg een telefoontje van de politie dat hij niet vroeger dan 7 uur mocht opengaan. “Als voedingswinkel mogen we open blijven van 7 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds”, vertelde hij. “Wij zijn van mening dat deze openingstijden op maat zijn gemaakt van de supermarkten en niet voor de kleine zelfstandigen. Normaal gesproken kan je hier al om 5 uur ’s morgens terecht om brood of ontbijtkoeken te kopen, want wij zijn bakkers en werken ’s nachts. . Het heeft geen zin om ’s avonds laat te openen, maar ’s morgens zijn we toch al aan de slag. Verpleegkundigen kunnen hier nog voor ze starten hun ontbijt komen halen.”
bron:KVW
beeld: facebook website
Bakkerij Bernard, Beselarestraat 9, Geluwe, 056 51 31 08, http://www.bakkerijbernardgeluwe.be/
Bakker Jan Meensesteenweg 145, 8870 Izegem, 051 30 08 88, https://www.bakkerjan.be/
Geef als eerste een reactie